Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Cercopithecidae
Syn.: Simia fascicularis Raffles, 1821
Česká jména: makak jávský, makak obecný
Anglická jména: Crab-eating macaque, Long-tailed macaque

Macaca fascicularis, makak jávský
Macaca fascicularis, makak jávský

Rozšíření: Nejběžnější primát jihovýchodní Asie, žije na velkém území od jižní Barmy přes Thajsko, jih Indočíny, Malajsii a západní Indonésii až na Filipíny. Byl vysazen na ostrovy Palau, Nová Guinea a Mauricius. V areálu je rozpoznáno 10 poddruhů.

Způsob života: Velmi přizpůsobivá opice, obývá říční a pobřežní nížinné lesy, porosty mangrove, bambusové porosty a stálezelené lesy, zvláště jejich okraje, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1800 m.
Je to všežravec, živí se ovocem, květy, listy, houbami, trávou, hmyzem, kraby a pojídají také jíl.
Dobře šplhá a plave, hodně času tráví i na zemi, často přímo u lidských sídel, zvláště chrámů, kde je z náboženských důvodů chráněn. Když se cítí ohrožen, šplhá do korun stromů nebo skáče do vody a plave rychle pryč. Mezi přirozené predátory patří šelmy, dravci, krokodýli a hadi.
Žije v pohyblivých, velmi hlučných tlupách o 6–30(60) jedincích. Početnější samice, obyčejně zůstávají v rodné skupině. Samci po dosažení pohlavní dospělosti, přibližně v 5–6 letech, skupinu opouštějí a bojují o vedení v jiné tlupě. Jednotlivci spolu komunikují pomocí vizuálních (výraz obličeje, držení těla), vokálních, fyzických a čichových signálů.
Samice pohlavně dospívá ve 4 letech a po 160–170 dnech březosti rodí jediné mládě, které kojí zhruba 420 dní. Kromě krmení jej matka chrání a učí dovednostem. V zajetí se dožívá makak jávský asi 30 let života.

Popis: Jeden z nejmenších druhů makaků, jehož tělo dorůstá délky 37–50 cm, ocas je 45–60 cm dlouhý. Samec je obecně větší a dosahuje hmotnosti 5–7 kg, samice váží přibližně 3–4 kg. Srst je šedohnědá nebo šedozelená, spodina těla bývá světlejší. Tvář v okolí očí je narůžovělá a na temeni hlavy je často malá chocholka. Srst na tvářích samců vytváří výrazný šedý knír. Oči jsou směřovány dopředu, nos je plochý a nosní dírky jsou úzké a těsně u sebe.

Poznámka: Makak jávský se často zdržuje v okolí chrámů, například v Thajsku a na Bali. Na Bali ho lidé považují za posvátné zvíře. V Malajsii je chráněn zákonem a krmen v městských parcích. V Thajsku a na Borneu je loven pro maso a pronásledován zemědělci. Je ve velké míře využíván k lékařským pokusům.

Macaca fascicularis, makak jávský
Macaca fascicularis, makak jávský
Macaca fascicularis, makak jávský
Macaca fascicularis, makak jávský

Fotografováno ve dnech 9. 10. 2012 (Mauricius, Grand Bassin) a 12. 10. 2012 (Mauricius, Bassin Blanc).