Syn.: Alaticaulia lata (Rchb. f.) Luer, Masdevallia borucana P. H. Allen
Čeleď: Orchidaceae Juss. – vstavačovité
Masdevallia lata
Rozšíření: Nevelký areál se rozkládá ve Střední Americe na jihovýchodě Kostariky a v přilehlých oblastech Panamy.
Ekologie: Epifytická rostlina ve vlhkých tropických deštných lesích, vystupuje do nadmořské výšky 800 m.
Popis: Drobná trsnatá bylina s lodyhou sotva 1–1,5 cm vysokou. Listy jsou obkopinaté, 8–13 cm dlouhé a 1,7–2,3 cm široké. Chudokvětý hrozen je na stvolu 10–14 cm dlouhém; květní stopky jsou asi 1,2 cm dlouhé; květy jsou fialové až hnědofialové, na bázi oranžové; vnější okvětní lístky jsou srostlé, tvoří válcovitý, srpovitě prohnutý, s boku poněkud smáčknutý, asi 0,8 cm dlouhý útvar, jeho volné cípy jsou špičaté, zakončené 4–5 cm dlouhými žlutými nitkovitými přívěsky (přívěsek horního lístku je nejdelší), vnitřní okvětní lístky jsou asi 6 mm dlouhé, bělavé, pysk je podlouhlý, asi 5 mm dlouhý, s tupým epichilem; sloupek je válcovitý, krátký; semeník je spodní. Plody jsou tobolky.
Ohrožení a ochrana: Druh chrání úmluva CITES o obchodu s přírodninami.
Masdevallia lata
Masdevallia lata
Masdevallia lata
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 2. 3. 2009 (Kostarika, Jardin Botanico Lankester, v kultuře).