Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Coraciiformes, Meropidae
Česká jména: vlha zelená
Anglická jména: Blue-cheeked bee-eater

Merops superciliosus, vlha zelená
Merops superciliosus, vlha zelená

Rozšíření: Africký druh, který zahrnuje dva poddruhy, nominátní Merops superciliosus subsp. superciliosus žije ve východní Etiopii, Somálsku, východní Keni, Ugandě, Rwandě, východní Zambii, západním Zimbabwe, Tanzanii, jižním Mosambiku, na Komorských ostrovech a na Madagaskaru. Druhý poddruh Merops superciliosus subsp. alternans se vyskytuje v západní Angole a severozápadní Namibii.

Způsob života: Obývá otevřenou krajinu, břehy vodních toků se stromy a křovinami, porosty mangrove nebo zalesněné bažiny, někdy se vyskytuje i v blízkosti rýžových polí, a to od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1500 m. Zřídka se nachází daleko od vody.
Je hmyzožravý, specializuje se na létající hmyz, například vážky, motýlice, okřídlené termity, cikády, motýly aj. S ulovenými vosami a včelami vícekrát uhodí o větev a stiskem zobáku vytlačí jejich žihadlo.
Žije v jednotlivých párech, v menších skupinách i početných koloniích. Hnízdí v norách ve strmých hlinitých březích. Oba partneři hloubí noru silnými údery zobáku a krátkýma nohama hlínu vyhrabávají. Samice snáší 2–4 vejce, které střídavě zahřívají oba rodiče po dobu přibližně 19 dní. Ptáčata krmí střídavě samice i samec a někdy jim pomáhají nehnízdící jedinci. Mláďata opouštějí hnízdo 4 týdny po vylíhnutí.

Popis: Štíhlé olivově zelené tělo dosahuje délky až 31 cm a hmotnosti 40–48 g. Samec a samice jsou stejně zbarvení. Temeno hlavy je olivově hnědé, od zobáku přes oko se táhne černý pás až k uchu, který je z obou stran ohraničen pruhem bílého peří. Hrdlo je oranžovohnědé. Horní strana křídel je zelená, zespodu jsou křídla béžová. Černý zobák je dlouhý, úzký a mírně zahnutý. Duhovka je hnědá. Dlouhý ocas je zelený a vyčnívají z něj delší střední péra. Krátké a slabé nohy jsou opatřeny ostrými dlouhými drápky.

Merops superciliosus, vlha zelená
Merops superciliosus, vlha zelená

Fotografováno ve dnech 10. 10. 2016 (Madagaskar, Toliara, okolí Arboreta d’Antsokay) a 13. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national de l’Isalo).