Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Procyonidae
Syn.: Viverra narica Linnaeus, 1766
Česká jména: nosál bělohubý, nosál bělonosý, nosál běloústý, nosál ostrovní
Anglická jména: White-nosed coati

Nasua narica
Nasua narica

Rozšíření: Jeho areál sahá od jihovýchodní Arizony přes Mexiko a Střední Ameriku až do západní Kolumbie, Ekvádoru a severozápadního Peru.

Způsob života: Žije v různých typech lesů od nížin až do nadmořské výšky okolo 3000 m, při pohybu na stromech udržuje rovnováhu pomocí dlouhého ocasu, který slouží také jako dorozumívací prostředek. Na zemi má ocas nejčastěji zdvižený téměř kolmo vzhůru. Nosál je velmi družný, po lesích se pohybuje ve skupinkách a dlouhým pohyblivým čenichem vyhledává něco k snědku, přitom je hlučný a vydává spoustu zvuků a skřeků. Patří k šelmám (Carnivora), za potravu mu ale slouží vše, co je k jídlu, od semen a různých plodů přes hmyz, vajíčka i mláďata ptáků až po hlodavce, ještěrky a žáby. Mnohdy se přibližuje i k lidem a vybírá koše. Dny tráví většinou na zemi, noci v korunách stromů, aby se chránil před predátory, nejčastěji dravci, hady a tayrami.
Samice tvoří tlupy o deseti až třiceti členech a v době páření (od února do března) se k nim připojují samotářští samci. Samice je březí přibližně 77 dní. Asi 3–4 týdny před porodem opustí skupinu a postaví si hnízdo z větví a listí nebo použije dutinu stromu. Vrhne 2–7 slepých mláďat, které 4 týdny sají mateřské mléko. Mláďata vidí po 11 dnech života, po pěti měsících matka s potomky sestoupí z hnízda a vrátí se do své skupiny. Rozmnožovat se začíná nosál ve 3–4 letech života. V přírodě se dožívá až 14 let.

Popis: Délka těla se pohybuje od 47–69 cm, hmotnost činí 3–5 kg, samec bývá větší, může dosáhnout hmotnosti až 12 kg. Srst mývala bělohubého je šedavě hnědá. Bílé zbarvený je na konci nosu, okolo očí, na tváři, uvnitř uší, na spodní straně krku a na břichu. Zřetelné jsou tmavé kroužky na huňatém ocase, který měří 49–62 cm. Má neobyčejně pohyblivý dlouhý a špičatý čenich prodloužený daleko před tlamu. Zadní končetiny jsou delší, s tlapkami s lysými chodidly a částečně srostlými prsty. Na předních nohách má silné zahnuté drápy.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) jej řadí k druhů z hlediska ohrožení méně dotčeným (LC).

Poznámky: Nosály pravidelně chovali v zajetí už původní Američané, jsou družní a rychle zkrotnou.

Nasua narica
Nasua narica
Nasua narica
Nasua narica
Nasua narica

Fotografováno ve dnech 19. 2. 2014 (Kostarika, Parque Nacional Volcán Irazú), 11. 3. 2014 (Panama, Parque nacional Volcán Barú) a 16. 2. 2015 (Guatemala, Parque Nacional Tikal).