Čeleď: Nepenthaceae Dumort. – láčkovkovité

Nepenthes alata

Rozšíření: Endemický druh Filipín, vyskytuje se patrně jen v horských oblastech ostrova Luzon, které leží severně od Manily. Údaje z dalších částí Filipín by se měly vztahovat k jiným, avšak nezřídka velmi podobným a nejspíš i blízce příbuzným druhům, které jsou nově popisovány především v posledních letech. Mnohdy jsou tyto nové druhy známé jen z jediné lokality a bývají řazeny do skupiny druhu Nepenthes alata (patří k nim Nepenthes ceciliae, N. copelandii, N. extincta, N. graciliflora, N. hamiguitanensis, N. kurata, N. leyte, N. mindanaoensis, N. negros, N. ramos, N. saranganiensis, N. ultra).

Ekologie: Roste ve vlhkých horských lesích, ale i na stanovištích otevřených a narušovaných, v nadmořských výškách zhruba od 550 m až do 1650 m.

Popis: Dvoudomá karnivorní liána, která dosahuje délky až okolo 4 m, s listy střídavými, křídlatým řapíkem a čepelí kopinatou, až 25 cm dlouhou a asi 5 cm širokou. Láčky jsou až 20 cm dlouhé a zhruba 6 cm široké, nejširší při bázi, v horní části stažené a zde i s třásnitými křídly, vně roztroušeně hvězdovitě chlupaté; víčko je ploché, zvednuté do 45° nad horizontální rovinu. Květenství je hroznovité, květy jsou jednopohlavné. Plodem je tobolka.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2014) řadí tuto láčkovku z hlediska ohrožení k méně dotčeným druhům (LC), spadá však pod ochranu mezinárodní obchodní úmluvy CITES.

Využití: Druh Nepenthes alata bývá pěstován v kultuře, objevuje se ve sbírkách karnivorních rostlin poměrně často. Přesná identita těchto rostlin však může být nejistá.

Nepenthes alataNepenthes alata
Nepenthes alata

Fotografováno dne 26. 7. 2018 (Německo, Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin).