Syn.: Calucechinus antarctica (G. Forst.) Hombr. et Jacquinot ex Decne., Calucechinus montagnei (Hombr. et Jacquinot) Hombr. et Jacquinot ex Decne., Fagus alpina Poepp. ex A. DC., nom. illeg., Fagus antarctica G. Forst., Fagus montagnei Hombr. et Jacquinot, Fagus uliginosa Phil. ex A. DC., nom. inval., Nothofagus ×alpina (Poepp. ex A. DC.) Oerst., Nothofagus montagnei (Hombr. et Jacquinot) Krasser, Nothofagus uliginosa (A. DC.) Krasser
Čeleď: Nothofagaceae Kuprian. – pabukovité

Nothofagus antarctica

Rozšíření: Jihoamerický druh, roste na jihu kontinentu v Argentině v provinciích Neuquén, Río Negro, Chubut a Santa Cruz, v Chile v regionech Maule, Bío Bío, Araukanía, Los Lagos, Aysén a Magallanes. Také se vyskytuje na Ohňové zemi. Vysazován je na americkém severozápadě, ale i ve Velké Británii a na Faerských ostrovech, také na Novém Zélandě.

Ekologie: Roste především na mezických stanovištích na kyselých půdách, zejména na dnech horských údolí, kde se hromadí studený vzduch, protože dobře snáší značné poklesy teplot. Může se chovat i jako pionýrská dřevina. Vystupuje až do nadmořské výšky kolem 1800 m.

Nothofagus antarctica

Popis: Opadavý, často křivolaký jednodomý strom, dorůstá výšky 3–15 m a průměru kmene až 0,8 m, jen zřídka keř 0,5–2 m vysoký; borka je šedavá, drsná; větvičky jsou pýřité nebo olysalé. Listy jsou střídavé; řapík je 2–7(–12) mm dlouhý; čepel je podlouhlá, vejčitá až téměř okrouhlá, 0,8–4 cm dlouhá a 0,7–1,8(–2,2) cm široká, s 4–6 páry postranních žilek, lysá, jen na rubu na žilkách jemně pýřitá, na bázi obvykle symetrická, uťatá až mělce srdčitá, vzácněji klínovitá, na okraji zvlněná, s četnými malými nepravidelnými zuby v prostoru mezi dvěma vedlejšími žilkami, na vrcholu tupá; palisty jsou vejčité až kopinaté, 3–4 mm dlouhé. Samčí květy jsou jednotlivé až v trojicích, nesou zvonkovité okvětí s 4–5(–8) laloky a 8–13 tyčinek. Samičí květy jsou sdruženy po trojicích, obklopené 4laločnou číškou, semeník je spodní. Plody jsou trojice trojbokých oříšků až 6 mm dlouhých.

Poznámka: Jeden z tří pabuků (spolu s opadavým Nothofagus pumilio a stálezeleným Nothofagus betuloides), které zasahují na Ohňovou zemi.

Nothofagus antarctica
Nothofagus antarctica
Nothofagus antarctica

Fotografoval Mário Duchoň, dne 13. 1. 2019 (Argentina, Parque nacional Los Glaciares).