Syn.: Fagus dombeyi Mirb.
Čeleď: Nothofagaceae Kuprian. – pabukovité

Nothofagus dombeyi

Rozšíření: Pochází z Jižní Ameriky, roste ve střední části Chile v regionech O’Higgins, Maule, Bío Bío, Araucanía, Los Lagos a Aysén, v Argentině v provinciích Neuquén, Río Negro a Chubut.

Ekologie: Místy dominantní dřevina lesní vegetace v území s vlhčím klimatem, roste zejména na mírnějších svazích s humózní půdou, často kolem vodotečí. Lokality leží v nadmořské výšce 700–1200 m, na řadě míst provází jehličnan Araucaria araucana.

Nothofagus dombeyi

Popis: Stálezelený jednodomý strom, dorůstá výšky až 45(–50) m, kmen může mít až 2,5 m v průměru; borka je šedá, drsná; zejména horní větve jsou nápadně vodorovné. Listy jsou střídavé; řapík je jen 1–3 mm dlouhý; čepel je vejčitá, kopinatá až kosníkovitá, 2–3,5(–4) cm dlouhá a 1–2 cm široká, poněkud lesklá, roztroušeně žláznatá, obvykle s 5 páry postranních žilek, na bázi trochu asymetrická, klínovitá, na okraji dvakrát pilovitá, na vrcholu špičatá. Samčí květy tvoří obvykle 3květé vidlany, nesou zvonkovité, 4–5laločné okvětí 1,8–3,8 mm dlouhé a 8–15 tyčinek. Samičí květy tvoří rovněž 3květé vidlany obklopené 4laločnou číškou (1–5 číšek bývá sdruženo vedle sebe v paždí listů), vnější květy jsou 3četné, centrální je obvykle stavěný podle čísla 2, okvětní lístky jsou redukované, semeník je spodní. Plody jsou trojice oříšků 4–7 mm dlouhých.

Využití: Dřevo z tohoto druhu je v Chile považováno za jedno z nejkvalitnějších, je trvanlivé, vhodné pro použití jako stavební materiál. Dobře se opracovává a hodí se také k výrobě nábytku.

Poznámka: Velmi typickým znakem tohoto druhu jsou vejčité až kosníkovité listy s kratičkými řapíky. Joseph Dombey (1742–94) vystudoval v Montpellier medicínu, po příchodu do Paříže se začal zabývat botanikou a byl účastníkem několika přírodovědných expedic do Jižní Ameriky.

Nothofagus dombeyi
Nothofagus dombeyiNothofagus dombeyi
Nothofagus dombeyi
Nothofagus dombeyi
Nothofagus dombeyi
Nothofagus dombeyi

Fotografoval Mário Duchoň, ve dnech 26. a 27. 11. 2014 (Chile, Parque nacional Huerquehue), 1. 12. 2014 (Chile, Parque nacional Alerce Andino) a 7. 2. 2019 (Chile, Parque nacional Conguillío).