Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Pelecaniformes, Ardeidae
Syn.: Ardea nycticorax Linnaeus, 1758
Česká jména: kvakoš noční, bukač noční, kvakoš soumračný
Anglická jména: Black-crowned night-heron, Black-crowned night heron

Nycticorax nycticorax, kvakoš noční
Nycticorax nycticorax, kvakoš noční

Rozšíření: Druh s rozsáhlým areálem na obou zemských polokoulích, v Americe žije v oblasti od jižní Kanady přes USA a Střední Ameriku až po jihoamerickou Patagonii, jen v Amazonii je vzácnější, na východní polokouli se objevuje v Evropě i jižní a východní Asii, rovněž v subsaharské Africe. Na tomto rozsáhlém území se vyskytuje několik poddruhů, u nás žije poddruh nominátní.

Způsob života: Obývá vegetací zarostlé sladké, brakické i slané vody. Upřednostňuje zalesněné okraje mělkých řek, potoků, lagun, tůní, rybníků, jezer, bažiny a porosty mangrove.
Ve dne stojí nehnutě ve větvích stromů v blízkosti vody. Aktivní je především za soumraku a za svítání, ale hnízdící pár rybaří i během dne. Loví metodou vyčkávání a náhlého výpadu. Živí se malými rybkami, obojživelníky, ještěrkami, drobnými savci, korýši, vodním hmyzem, jeho larvami a dalšími vodními bezobratlými.
Je společenský, hnízdí často v koloniích, jen málokdy jednotlivě. Neupravené hnízdo z větviček a rákosí staví oba partneři v korunách nízkých stromů, keřů nebo v rákosinách. Samice snáší 3–5 vajec, která střídavě inkubují oba partneři po dobu 24–26 dní. Mláďata krmí rodiče hmotou vyvrženou z volete. Po opuštění hnízda, po 3–4 týdnech od vylíhnutí, zůstávají potomci v blízkosti rodičů, kteří o ně nadále pečují. Létat se učí mezi 6–8 týdnem života, pohlavně dospívá ve dvou letech. V přírodě se dožívá přibližně 15 let.

Popis: Podsaditý volavkovitý pták s poměrně velkou hlavou, dosahuje délky 58–66 cm, rozpětí křídel 90–100 cm a hmotnosti 600–800 g. Obě pohlaví jsou si podobná, samice bývá menší. Krk je kratší a širší než u ostatních volavek. Duhovka oka je červená. Tmavý zobák je klínovitý a silný. Temeno hlavy a hřbet jsou černé, od temene se dozadu táhne několik tenkých dlouhých bílých per. Čelo, líce a spodní část těla jsou bílé. Široká a tupě zakončená křídla jsou popelavě šedá. Šedý ocas je krátký. Nohy jsou žlutozelené, v období rozmnožování červené.
Mladí jedinci jsou šedohnědí, žlutohnědě břicho je bíle pruhované. Křídla a záda jsou tmavěji hnědá a na špičkách peří jsou velké bílé skvrny. Duhovka očí je nažloutlá nebo jantarová. Nohy jsou šedé.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2019) klasifikuje kvakoše nočního jako druh z hlediska ohrožení méně dotčený (LC). V Červeném seznamu ČR je zařazen do kategorie druhů ohrožených (EN).

Poznámka: U nás žije kvakoš noční rozptýleně na celém území, pravidelně hnízdí od dubna do července. Na přelomu září a října odlétá zimovat do Afriky, odkud se vrací obvykle začátkem dubna.

Nycticorax nycticorax, kvakoš noční
Nycticorax nycticorax, kvakoš noční
Nycticorax nycticorax, kvakoš noční
Nycticorax nycticorax, kvakoš noční
Nycticorax nycticorax, kvakoš noční

Fotografováno ve dnech 19. a 20. 8. 2020, 25. 10. 2020, 26. 5. a 3. 6. 2021 (Česko, Praha, PR V Pískovně).