Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Opisthocomiformes, Opisthocomidae
Syn.: Phasianus hoazin Müller, 1776
Česká jména: hoacin chocholatý
Anglická jména: Hoatzin

Opisthocomus hoazin, hoacin chocholatý
Opisthocomus hoazin, hoacin chocholatý

Rozšíření: Vyskytuje se v Jižní Americe, v tropických lesích v povodí Amazonky a Orinoka, od amazonské části Kolumbie, Ekvádoru a Peru na západě areálu až po Francouzskou Guyanu a severovýchodní Brazílii na jeho východě, na jihu zasahuje až do severní Bolívie a na území brazilského státu Goiás.

Způsob života: Obývá hustě zarostlé břehy řek, sladkovodní močály, galeriové lesy, ústí řek a porosty mangrove na mořském pobřeží. Žije v malých hejnech.
Hoacin se živí především listy rostlin, které polyká celé. Zelenou hmotu zpracovává a tráví ve velkém voleti a svalnatém žaludku. Jen malá část jeho stravy tvoří květy a plody rostlin. Při trávení dochází k mikrobiálnímu kvašení jako u přežvýkavců a ptáci nepříjemně zapáchají.
Hnízdo si staví z větviček v korunách stromů a keřů v těsné blízkosti vody. Samice snáší 2–3 krémově bílá vejce s hnědými skvrnami a při sezení po dobu 30–32 dní se střídá s partnerem. Mláďata se líhnou holá a zakrátko obrůstají červenohnědým prachovým peřím. Charakteristickým rysem mladých ptáků je pár funkčních křídlových drápů, které se nacházejí na koncích jejich křídel na prvním a druhém prstu, pomocí kterých se obratně pohybují po větvích v okolí hnízda. Když hrozí nebezpečí, snaží se rychle ukrýt nebo skočí střemhlav do vody, ve které umí dobře plavat a potápět se. V době dospívání, v 70–100 dnech života, drápky na křídlech zakrňují a posléze odpadnou. Zhruba ve dvou měsících jsou mláďata schopna letu, dospělí ptáci létají dost těžkopádně, neboť obrovské vole stále plné potravy jim nedovoluje létat lehce. Pohlavně dospívá ve 2–3 letech.
Mezi jeho přirozené predátory patří jestřábi, opice a hadi.

Popis: Velký pták s nezvyklým vzhledem, dorůstá délky 62–70 cm a jeho hmotnost se pohybuje mezi 700–900 g. Křídla jsou kaštanově hnědá a dlouhý ocas je hnědý a končí v světlém pruhu. Na delším béžovém krku je poměrně malá hlava zakončená hřebenem z červenohnědého dlouhého peří, kolem červených očí jsou modré tváře bez peří.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tento druh z hlediska ohrožení jako méně dotčený (LC).

Poznámka: Jediný druh rodu Opisthocomus. V minulosti byl řazen mezi tinamy, dropy, chřástaly nebo kurovité ptáky, v současnosti je na základě studia DNA řazen do samostatného řádu a za jeho nejbližší příbuzné jsou považovány kukačky.

Opisthocomus hoazin, hoacin chocholatý
Opisthocomus hoazin, hoacin chocholatý

Fotografováno ve dnech 12. 1. 2016 (Venezuela, Los Llanos), 18. a 19. 1. 2016 (Venezuela, delta Orinoka).