Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Galliformes, Cracidae
Česká jména: guan horský
Anglická jména: Horned guan

Oreophasis derbianus, guan horský

Rozšíření: Obývá horské lesy v centrální a jihozápadní Guatemale a v jihomexickém státě Chiapas.

Způsob života: Žije v horských mlžných lesích v okolí sopek, v nadmořských výškách od 1400 až do 3500 m. Není dobrý letec, většinu času se zdržuje v korunách vysokých stromů, obvykle v blízkosti vodního zdroje.
Polygamický pták, během období rozmnožování má 3–5 samic. Hnízdo – vzhledem k velikosti guana – je malé a je spleteno z kořínků epifytů a suchých listů. Samice klade 2 vejce, na kterých sedí po dobu 34–36 dní. Vylíhlá mláďata jsou dobře vyvinuta, za 3–4 dny jsou schopna létat. Přesto zůstávají ve větvích, kde jsou krmena. Živí se různými plody, výhonky a listy, případně i hmyzem.

Popis: Nezaměnitelný velký pták z čeledi hokovitých s délkou těla 75–85 cm. Na temeni černé hlavy je velmi nápadný neopeřený výrůstek červené barvy, který je 55–60 mm dlouhý; duhovka oka je bílá; malý zašpičatělý zobák je žlutý. Záda a křídla jsou černá, hruď šedá s občasnými černými pírky. Na černém ocase je poblíž základny bílý pruh. Nohy jsou červené. Mláďata mají hnědá křídla i ocas a nemají červený roh na hlavě, ten dorůstá až k druhému roku života.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) řadí guana horského k ohroženým druhům (EN). Hlavní příčinou ohrožení je těžba dřeva v mlžných horských lesích a rozšiřování kávovníkových plantáží. Odhaduje se, že celková populace zahrnuje 600 až 1700 jedinců.

Oreophasis derbianus, guan horský
Oreophasis derbianus, guan horský

Fotografováno dne 2. 2. 2015 (Guatemala, Volcán San Pedro).