Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Otariidae
Syn.: Eumetopias byronia (Blainville, 1820); Otaria byroni (Blainville, 1820); Otaria byronia (de Blainville, 1820); Phoca flavescens Shaw, 1800
Česká jména: lachtan hřivnatý, lvoun
Anglická jména: South American sea lion

Otaria flavescens, lachtan hřivnatý
Otaria flavescens, lachtan hřivnatý

Rozšíření: Obývá jihoamerické pobřeží, na pacifické straně kontinentu od severního Peru až do jižního Chile, na atlantické straně od Rio de Janeira v Brazílii přes Uruguay a Argentinu až po Ohňovou zemi, žije také na Falklandských ostrovech. Většina lachtanů hřivnatých žije na tichomořském pobřeží, kde mají klidnější prostředí, jen necelá čtvrtina je na atlantické straně jihoamerického kontinentu.

Způsob života: Ložiště mají na kamenitých nebo písčitých plážích, na útesech a skalních plošinách.
Je masožravý, živí se rybami, hlavonožci, korýši a dalšími bezobratlými v závislosti na místní hojnosti. V jeho žaludku se často nachází kameny, které usnadňují rozmělňování potravy.
Dospělý samec kolem sebe shromažďuje harém přibližně s 15 samicemi. V době páření neloví, využívá zásoby podkožního tuku a agresivně hájí svůj harém, vše doprovází neustálý řev.
Samice je březí 333–340 dní a je schopná březost pozastavit tak, aby pro mládě zajistila co nejvhodnější podmínky. Matka po porodu neloví, nepřetržitě se 5–7 dní stará o mládě, které je černě zbarvené, veliké 80–85 cm a váží 10–15 kg. Lachtan začíná plavat ve 3–4 týdnech, ve dvou měsících je již výborným plavcem. Samice se brzy po porodu znovu páří, samec ji nedovolí opustit pláž, dokud se nespojí. Samci pohlavně dospívají v 5–6 letech, samice ve 4–6 letech. Průměrná délka života lachtanů v Jižní Americe je 16–20 let.
Mezi přirozené predátory patří kosatky a žraloci.

Popis: Šelma z čeledi lachtanovitých dorůstá délky 180–280 cm a její hmotnost se pohybuje mezi 150–350 kg. Samec je mnohem mohutnější než samice, má robustní hlavu, mohutná ramena a hřívu na krku. Srst obou pohlaví je hnědá, na břiše světlejší a hustší na krku a hrudi. Široký čenich mírně směřuje vzhůru. Vyvinuté zadní ploutve mají podsunuté pod tělo a umožňují jim dobrý pohyb po souši, přední ploutve lachtanům slouží ve vodě jako vesla.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tento druh z hlediska ohrožení jako méně dotčený (LC).

Otaria flavescens, lachtan hřivnatý
Otaria flavescens, lachtan hřivnatý
Otaria flavescens, lachtan hřivnatý
Otaria flavescens, lachtan hřivnatý
Otaria flavescens, lachtan hřivnatý

Fotografováno ve dnech 8. 2. 2012 (Argentina, Ohňová země, El canal Beagle) a 21. 2. 2012 (Argentina, provincie Chubut, Península Valdés).