Syn.: Oxalis cernua Thunb., Acetosella cernua (Thunb.) Kuntze, Bolboxalis cernua (Thunb.) Small
Čeleď: Oxalidaceae R. Br. – šťavelovité
Oxalis pes-caprae
Rozšíření: Jižní Afrika – Kapsko, západní Kapsko, okrajově i Karoo. V řadě subtropických oblastí světa zplaněl, dnes se stal druh běžným v celém Středozemí, Makaronésii, americké Kalifornii, severní Argentině i Chile, také v Austrálii – invazivně se šíří.
Ekologie: Roste v okolí lidských sídel, na okrajích cest, rumištích, při okrajích lesů, obvykle na místech mírně zastíněných, ale i na stanovištích slunných, písčitých a kamenitých. Kvete od prosince do května.
Oxalis pes-caprae
Popis: Vytrvalá bylina s podzemní hlízou, 10–30 cm vysoká, trsnatá, řídce chlupatá. Přízemní listy jsou řapíkaté, 3četné, lístky jsou obsrdčité, 8–20 mm dlouhé a 12–30 mm široké. Květy vyrůstají po 6–12 na dlouhé stopce, jsou nálevkovité, 5četné; kališní lístky jsou kopinaté, špičaté; korunní lístky jsou 20–25 mm dlouhé, žluté. Plodem je tobolka.
Poznámka: Jedná se o rostlinu dosti dekorativní, vysazuje se proto také v zahradách a parcích. Existuje i v plnokvěté formě (Oxalis pes-caprae f. pleniflora).
Oxalis pes-caprae
Oxalis pes-capraeOxalis pes-caprae
Fotografovali Ladislav Hoskovec, dne 31. 3. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, Anaga, Chamorga), a Jindřiška Vančurová, dne 19. 4. 2017 (Portugalsko, Vila Nova de Milfontes, Praia do Malhão).