Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Cercopithecidae
Syn.: Simia hamadryas subsp. ursinus Kerr, 1792
Česká jména: pavián čakma, pavián medvědí
Anglická jména: Chacma baboon

Papio ursinus, pavián čakma
Papio ursinus, pavián čakma

Rozšíření: Vyskytuje se v oblasti od jižní Angoly, Zambie a Malawi přes Namibii, Botswanu, Zimbabwe a Mosambik až po Jihoafrickou republiku. V areálu jsou rozlišovány většinou dva poddruhy, nominátní je uváděn z Jihoafrické republiky a Namibie (jeho končetiny jsou dole černé), ve východní části celkového areálu, odkud pocházejí i naše fotografie, se objevuje poddruh Papio ursinus subsp. griseipes (jeho končetiny jsou dole šedé).

Způsob života: Žije v savaně, polopouštích, karoo i ve vegetační formaci fynbos, na zalesněných svazích Dračích hor, ve skalnatých oblastech, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2100 m.
Živí se listy, semeny, trávou, oddenky, hlízami, plody například ze stromu Kigelia africana a z fíkovníků (např. Ficus sycomorus), též lusky kapinic (např. Acacia nigrescens). Konzumuje i přemnožená sarančata a vejce ptáků a menší obratlovce.
Je společenský, žije ve skupině o 30–40(–80) členech, kde každý má své přesné postavení. Vedoucímu statnému samci jsou podřízeni mladší samci, kteří ochraňují skupinu před predátory. Ohrožují je zejména lvi (Panthera leo), leopardi (Panthera pardus), hyeny (Crocuta crocuta) a někdy i menší šelmy. Samicím s mláďaty pomáhají ostatní členky skupiny. Pohlavně dospělí samci ve věku 5 let opouštějí rodnou tlupu.
Samice pohlavně dospívají ve 4–5 letech. Interval mezi porody je obvykle 18–24 měsíců. Po 175–187 dnech březosti rodí obvykle jediné mládě, které je v prvních měsících zcela závislé na své matce, dokud nezačne jíst pevnou stravu a samo chodit. Po dobu kojení samice výrazně zhubne a asi po roce potomka odstaví. Mláďata jsou při cestování přichycena na břiše nebo na zádech svých matek. Členové tlupy spolu cestují, hledají potravu a spí. Po zemi se pohybují po všech čtyřech končetinách. Pečují o srst a odstraňují si navzájem ektoparazity. Využívají vizuální signály a gesta, vokalizace a hmatovou komunikaci.

Popis: Velká opice s délkou těla 60–114 cm, samci dosahují hmotnosti 26–50 kg, samice 12–25 kg. Kůže na podlouhlém obličeji je tmavá, hnědá až černá. Nos je dlouhý s dobře vyznačeným čelním hrbolem. Hrubá srst je tmavě šedohnědá až hnědoolivová. Samci mají na zátylku dlouhé chomáčky chlupů, jejich zuby jsou velké, chrup samic je menší. Ocas dlouhý 46–71 cm vypadá jako nalomený. Narozená mláďata mají růžovou tvář a černou srst, která je nahrazena dospělou přibližně ve věku 6 měsíců.

Papio ursinus, pavián čakma
Papio ursinus, pavián čakma
Papio ursinus, pavián čakma
Papio ursinus, pavián čakma
Papio ursinus, pavián čakma

Fotografováno ve dnech 2. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park), 20. 9. 2018 (Jihoafrická republika, KwaZulu-Natal, Giant’s Castle Game Reserve) a 21. 9. 2018 (Jihoafrická republika, KwaZulu-Natal, Royal Natal National Park).