Syn.: Cosmiusa repens Alef., Parochetus maculata Bennett, Parochetus maculata R. Br., Parochetus major D. Don, Parochetus oxalidifolius Royle
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Parochetus communis
Rozšíření: Tropická východní Afrika (od Etiopie po Mozambik), jižní Asie (od Indie a Srí Lanky přes Barmu, jižní Čínu a Thajsko až po Malajsii, Indonésii a Vietnam). Zavlečen na Nový Zéland (Severní i Jižní ostrov a také ostrov Stewart).
Ekologie: Vlhká, většinou stinná místa – okraje lesů, houštin, okolí cest, narušovaná stanoviště, v nadmořské výšce od 1800 až do 3000 m.
Parochetus communis
Popis: Vytrvalá bylina s lodyhami poléhavými až vystoupavými, v nodech kořenujícími, 10–20 cm dlouhými. Palisty blanité, 4–5 mm dlouhé, listy 3četné, řapík 3–15 cm dlouhý, ochmýřený, lístky krátce řapíčkaté, široce obvejčité, 10–25 mm dlouhé, na bázi klínovité, celokrajné nebo slabě pilovité, na vrcholu tupé až mírně vykrojené, na líci lysé, často s půlměsíčkovou kresbou, slabě ochmýřené na rubu. Květenství je úžlabní, okoličnaté, 1–3květé, kališní cípy jsou nestejně dlouhé, spodní delší, ochmýřené, 6–9 mm dlouhé, koruna asi 2 cm dlouhá, obvykle kobaltově modrá, vzácně bílá, bílomodrá nebo růžová. Plodem je lusk až 2,5 cm dlouhý, s 8–12 semeny asi 2 × 1 mm velkými.
Parochetus communis
Parochetus communis
Parochetus communis
Fotografováno dne 2. 12. 2011 (Nový Zéland, Jižní ostrov, Franz Josef Glacier).