Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Muscicapidae
Syn.: Motacilla phoenicurus Linnaeus, 1758
Česká jména: rehek zahradní
Anglická jména: Redstart, Common redstart

Phoenicurus phoenicurus, rehek zahradní
Phoenicurus phoenicurus, rehek zahradní

Rozšíření: Nominátní poddruh Phoenicurus phoenicurus subsp. phoenicurus, vyobrazený na našich fotografiích se nachází v Evropě a severozápadní Africe, na centrální Sibiři, severovýchodě Kazachstánu, v severním Mongolsku a v severozápadní Číně. Zimuje v Africe. Poddruh Phoenicurus phoenicurus subsp. samamisicus se vyskytuje na jihu Balkánu a v Řecku, na jižním Kavkaze, v Íránu, jihozápadním Turkmenistánu, na jihu Uzbekistánu a jihozápadě Tádžikistánu, na severozápadě Afghánistánu a na jihozápadě Arabského poloostrova.

Způsob života: Neposedný pták, který stále potřásá ocasem nahoru a dolů, obývá řídké světlé lesy, houštiny, remízky, pobřežní porosty vrb, parky, aleje a zahrady v blízkosti lidských obydlí.
Sbírá hmyz a jeho larvy, pavouky a malé plže na listech nebo pojídá bobule a jiné měkké plody. V hnízdním období je potrava výhradně živočišná, před odletem na zimoviště se může živit i bobulemi. Zimuje v subsaharské Africe, kam odlétá jihovýchodní cestou přes Itálii a Španělsko. Hnízdní prostředí opouští na přelomu září a října, zpět se vrací na začátku dubna.
Je samotářský, tažný, ze svých zimovišť přilétá v první půlce dubna. Hnízdo buduje v dutinách odumřelých stromů, v polobudkách, ve skulinách budov, na výstupcích zdí a mezi trámy pod střechou kůlen z trávy, kůry, mechu a kořínků, vystýlá jej zvířecími chlupy a peřím. V květnu až červnu snáší samice 5–10 vajec, které sama zahřívá po dobu 12–14 dní. S krmením potomků hmyzem a jeho larvami vypomáhá partner. Mláďata opouštějí hnízdo po 14 dnech, v době, kdy už dovedou dobře létat. V září odlétají ptáci zimovat. Žije asi 5 let.

Popis: Štíhlý, neklidný pěvec dosahuje velikosti 13–17 cm, rozpětí křídel 20–24 cm a hmotnosti 11–20 g. U tohoto druhu je výrazný pohlavní dichromatismus. Samec je v létě svrchu šedavý s výrazným bílým čelem a černým obličejem a hrdlem. Hruď, boky a ocas jsou oranžovočervené, břicho je bělavé. Střed ocasu je tmavý. Na podzim má bělavé špičky per v tmavém obličeji. Méně výrazná samice je svrchu šedohnědá, zespodu světle oranžová až žlutohnědá, ocas je oranžovočervený. Na podzim má světlý pruh na křídlech.

Poznámka: Podobným a zároveň nejpříbuznějším druhem je rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Samice rehka domácího je šedší a tmavší. Samec není tak vybarvený, je tmavě šedý, jeho kostřec je méně červený.

Phoenicurus phoenicurus, rehek zahradní
Phoenicurus phoenicurus, rehek zahradní

Fotografováno dne 24. 4. 2020 (Česko, Praha-Hostivař, Meandry Botiče).