Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Phylloscopidae
Syn.: Phyllopneuste canariensis Hartwig, 1886
Česká jména: budníček kanárský
Anglická jména: Canary islands chiffchaff

Phylloscopus canariensis, budníček kanárský
Phylloscopus canariensis, budníček kanárský

Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů. Nominátní poddruh, zachycený na našich fotografiích, se vyskytuje na ostrovech Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, El Hierro a La Palma. Druhý poddruh Phylloscopus canariensis subsp. exsul uváděný z ostrovů Lanzarote a Fuerteventura zřejmě vyhynul.

Způsob života: Žije ve vavřínových, borových i smíšených lesích, v křovinách, zahradách, v kulturní krajině, v pásmu od hladiny moře až k hranici lesa.
Živí se malým hmyzem, ovocem, nektarem z květů.
Uzavřené kulovité hnízdo s bočním vchodem buduje ze suché trávy, listí, mechu, kořínků, zvířecích chlupů a peří na stromech, palmách, vysokých keřích, v popínavých rostlinách, zřídka na zemi.
Tento druh je teritoriální, v období rozmnožování od ledna do července žije obvykle ve dvojicích. Samice snáší 3–7(–9) vajec, která inkubuje po dobu 13–15 dní. Mláďata krmí oba rodiče po dobu 14–16 dní. Na podzim a v zimě tvoří malé skupiny.

Popis: Malý pěvec dosahující délky 11–12 cm, rozpětí křídel 15–21 cm. Obě pohlaví jsou si podobná. Štíhlý zobák je tmavě šedohnědý, oči jsou tmavě hnědé. Tváře a kryty uší jsou olivově hnědé, bělavé obočí a úzký bílý oční prsten kontrastuje s tmavým pruhem přes oči. Vrchní část těla je olivově hnědá, zatímco spodní část těla matně šedožlutá. Boky jsou teple hnědé. Křídla jsou zaoblená. Nohy a chodidla jsou šedohnědé nebo žlutohnědé.

Phylloscopus canariensis, budníček kanárský
Phylloscopus canariensis, budníček kanárský
Phylloscopus canariensis, budníček kanárský
Phylloscopus canariensis, budníček kanárský
Phylloscopus canariensis, budníček kanárský

Fotografováno 4. 3. 2020 (Španělsko, El Hierro, Frontera, Ecomuseo de Guinea y Lagartario a Mirador de la Peňa).