Česká jména: topol čínský (Mareček 1999)
Čeleď: Salicaceae Mirbel – vrbovité

Populus cathayana

Rozšíření: Východoasijský druh, vyskytuje se v centrální a severní Číně (od provincie S’-čchuan na jihozápadě až po Liao-ning na severovýchodě areálu), zasahuje i na sever Korejského poloostrova. Druh je morfologicky variabilní, rozlišují se tři variety.

Ekologie: Roste v horských údolích, podél vodních toků, v nadmořských výškách zhruba od 800 až do 3000 m. Kvete od března do května.

Popis: Strom dosahující výšky až 30 m, s korunou rozložitou a letorosty nejprve olivově zelenými, později naoranžovělými až šedožlutými, lysými. Listy na krátkých výhonech mají řapíky 2–7 cm dlouhé, lysé, čepel je eliptická až vejčitá, někdy až široce vejčitá, (4,5–)5–10 cm dlouhé a 3,5–7(–8,5) cm široká, na bázi zaokrouhlená nebo klínovitá, po okraji vroubkovaná, na vrcholu zašpičatělá nebo hrotitá, na líci světle zelená, na rubu zelenobílá, lysá, s 5–7 vedlejšími žilkami po každé straně; listy na dlouhých výhonech jsou větší, podlouhle vejčité, 10–20 cm dlouhé, na bázi mělce srdčité. Samčí jehnědy jsou 5–6 cm dlouhé, tyčinek je 30–35; samičí jehnědy jsou v době květu 4–5 cm dlouhé, později v době plodu 10–15(–20) cm dlouhé. Plodem je vejcovitá tobolka, 6–9 mm dlouhá.

Populus cathayana
Populus cathayana
Populus cathayana
Populus cathayana
Populus cathayana
Populus cathayana
Populus cathayana

Fotografováno dne 15. 5. 2019 (Dánsko, Kodaň, Statens Naturhistoriske Museum, Botanisk Have).