Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Gruiformes, Rallidae
Syn.: Fulica martinica Linnaeus, 1766; Porphyrula martinica (Linnaeus, 1766)
Česká jména: slípka žlutonohá
Anglická jména: Purple gallinule

Porphyrio martinica, slípka žlutonohá
Porphyrio martinica, slípka žlutonohá

Rozšíření: Areál se táhne od jihovýchodu USA přes celou Střední Ameriku a Antily až do Jižní Ameriky, kde zasahuje až do severní Argentiny a Uruguaye. Zalétá také k břehům Azorských i Kanárských ostrovů a západní Evropy.

Způsob života: Žije ve vlhkých oblastech, sladkovodních bažinách, jezerech s hustým porostem vodních rostlin, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 1200 m. Nejsevernější populace jsou tažné.
Je všežravá, strava zahrnuje květy, listy a semena a hlízy vodních i suchozemských rostlin, hmyz, žáby, plže, mlže, pijavice, žížaly a malé ryby, někdy i vejce a mláďata jiných ptáků, např. ostnáka trnitého (Jacana spinosa).
Staví plovoucí hnízdo v husté vegetaci podél mělkých břehů jezer a okrajů bažin. Samice snáší 5–10 vajec, které inkubují po dobu 18–20 dnů oba partneři. Mláďata jsou schopna 24 hodin po vylíhnutí plavat a běhat. Krmena jsou oběma rodiči 8–9 týdnů, v péči pomáhají i mladí ptáci z předešlého chovu. Pohlavně dospívá ve věku 20 až 24 měsíců.
Díky dlouhým prstům se jednoduše pohybuje po plovoucích vodních rostlinách. Obvykle létá na krátké vzdálenosti, při letu její nohy visí dolů.

Popis: Slípka žlutonohá dosahuje délky 27–36 cm a rozpětí křídel 50–55 cm. Větší samec dorůstá hmotnosti 200–305 g, samice váží 140–290 g. Zobák u dospělých ptáků je červený se žlutou špičkou a na čele je modrošedý štítek. Duhovka je červená. Hlava a spodní část těla je zbarvena modře, horní část těla je zelenavá. Drží zvednutý ocas, takže jsou patrné bílé spodní ocasní krovky. Nohy jsou jasně žluté s extrémně dlouhými prsty. Mladí ptáci jsou bronzově hnědí s fialovým peřím na hrudi, štítek a zobák jsou bledé barvy.

Porphyrio martinica, slípka žlutonohá
Porphyrio martinica, slípka žlutonohá
Porphyrio martinica, slípka žlutonohá

Fotografováno dne 17. 2. 2015 (Guatemala, Remate).