Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Indriidae
Syn.: Indris albus Vinson, 1862, Macromerus typicus A. Smith, 1833
Česká jména: sifaka velký, avahi, požast závojový, sifaka největší
Anglická jména: Diademed sifaka

Propithecus diadema, sifaka velký
Propithecus diadema, sifaka velký

Rozšíření: Endemit Madagaskaru, žijící v severovýchodní části ostrova. Na ostrově bývají rozlišovány čtyři poddruhy, které jsou však někdy klasifikovány i jako samostatné druhy. Naše fotografie představují nominátní poddruh.

Způsob života: Obývá tropické deštné lesy, v nadmořských výškách od 200 až do 1650 m.
Sifaky patří mezi denní zvířata a žijí převážně ve větvích stromů, kde konzumací nejen ovoce, ale také květy, mladé výhonky, semena a zelené listy tropických stromů. Sdružují se do skupin po 2–9 zvířatech. Páří se v prosinci až lednu. Samice po 170–180 dnech březosti rodí jedno mládě, které nosí nejprve na břichu, později na zádech. Mláďata jsou do 6 měsíců výhradně kojena, potom začínají přijímat rostlinnou stravu, ale v blízkosti matky zůstávají do 2 let života. Samice pohlavně dospívají ve 2–3 letech, samci o rok později.
Mezi jejich přirozené predátory patří fosa (Cryptoprocta ferox), jestřábec madagaskarský (Polyboroides radiatus) a jestřáb madagaskarský (Accipiter henstii).

Popis: Velký, barevně výrazný sifaka s délkou těla 45–55 cm a ocasem dlouhým 44–56 cm, dosahuje hmotnosti 5–7 kg. Jeho holá tvář je tmavě šedá až černá. Oči jsou červenohnědé. Dlouhá srst na čele, lících, bradě a krku je bílá. Temeno hlavy, ramena a horní část hřbetu jsou zbarveny šedě. Boky a ocas jsou světle šedé až bílé. Paže, nohy a kořen ocasu jsou oranžové, ruce a uši černé.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2014) klasifikuje tento druh jako kriticky ohrožený (CR). Všechny poddruhy jsou ohroženy ničením stanovišť, ale bohužel i lovem místních. Odchyt a chov je regulován mezinárodní smlouvou o obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin CITES.

Propithecus diadema, sifaka velký
Propithecus diadema, sifaka velký
Propithecus diadema, sifaka velký
Propithecus diadema, sifaka velký
Propithecus diadema, sifaka velký

Fotografováno dne 21. 10. 2016 (Madagaskar, Réserve spéciale d’Analamazaotra).