Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Indriidae
Syn.: Propithecus bicolor Gray, 1872; Propithecus holomelas Günther, 1875
Česká jména: sifaka Edwardsův, sifaka Milne-Edwardsův
Anglická jména: Milne-Edwards’s sifaka

Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, vyskytuje se jen na nevelkém území v jihovýchodní části centrální oblasti ostrova, mezi řekami Mangoro a Onive a mezi řekou Manampatrana a národním parkem Andringitra (v provincii Fianarantsoa).

Způsob života: Žije v tropických deštných lesích, v horských lesích i degradovaných deštných lesích, v nadmořských výškách od 600 až do 1600 m.
Je to býložravec, živí se listy, květy, výhonky a semeny, složení stravy se mění v závislosti na sezónní dostupnosti.
Rodinná skupina s 3–9 členy má většinou jeden chovný pár, zbytek jsou odrostlí potomci. Samice rodí každý druhý rok v červnu až červenci po 6 měsících březosti jedno mládě, které kojí a nosí nejdříve na břiše, po 3–4 týdnech na zádech. Rozmnožuje se velmi pomalu. I když se dožívá věku až 30 let, téměř polovina všech mláďat nepřežije první rok života. Důvodem je predace, stres spojený se ztrátou stanoviště a napadení samcem z jiné skupiny.
Ke komunikaci používá různé zvuky, například varovná volání oznamující blízkost nebezpečí, které mu hrozí především od fosy (Cryptoprocta ferox) a jestřábů. Důležitou roli v jeho životě hraje i hmatová a pachová komunikace.

Popis: Poloopice dosahující délky těla 42–52 cm, délky ocasu 41–48 cm a hmotnosti 5–6,5 kg. Srst je hustá a její zbarvení přechází od světle hnědé po tmavě hnědou. Na zádech má světlejší až bílé části. Jeho holá tvář je tmavě šedá až černá, stejně jako uši, které jsou často skryty v okolní srsti. Oči mají výraznou oranžovou duhovku.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2014) klasifikuje tento druh jako ohrožený (EN). Je vážně ohrožen úbytkem přirozených stanovišť a ilegálním lovem, zejména severně od Ranomafany. Odchyt a chov je regulován mezinárodní smlouvou o obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin CITES.

Poznámka: Henri Milne Edwards (1800–85), po němž byl druh pojmenován, byl francouzský lékař a přírodovědec.

Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův
Propithecus edwardsi, sifaka Edwardsův

Fotografováno dne 19. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Fianarantsoa, Ambohimahasoa, Ialatsara).