Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Icteridae
Syn.: Gymnostinops montezuma (Lesson, 1830)
Česká jména: vlhovec aztécký
Anglická jména: Montezuma oropendola

Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký
Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký

Rozšíření: Středoamerický druh, vyskytuje se v oblasti od východního Mexika přes Belize, severní Guatemalu, atlantickou část Hondurasu, Nikaraguu a Kostariku až po severozápadní Panamu.

Způsob života: Žije v tropických deštných lesích, preferuje jejich okraje poblíž vodních toků a travnaté porosty s rozptýlenými stromy, nachází se i v blízkosti banánových plantáží, stoupá až do nadmořské výšky 800 m.
K hnízděné si vybírá vysoké stromy, na kterých je zavěšeno 30–40 tykvovitých hnízd, které splétá samice z banánových vláken, stébel a větviček asi 9–11 dní. Páření probíhá v lednu–květnu, pouze malá část samců se spojí se samicemi, neboť u tohoto druhu panuje polygynie, založená na samčí dominanci, při níž hraje roli velikost jedince a jeho zpěv. Samice snáší do hnízda 1–2 vejce, na kterých sedí přibližně 15 dní a sama se stará i o mláďata, která krmí hmyzem. Dospělí ptáci se živí také hmyzem, jeho larvami, ale i ovocem a nektarem. Dominantní samec hlídá samice, v jeho nepřítomnosti brání kolonii i ostatní samci. Míra úmrtnosti mladých ptáků je přesto vysoká, podílejí se na ní tukani, opice, hadi a také vlhovec velký (Molothrus oryzivorus), který vkládá do jejich hnízd své vejce a jeho potomek usmrtí domácí mláďata.

Popis: Vlhovec aztécký patří mezi největší z čeledi vlhovcovitých. Samec dorůstá délky až 51 cm a hmotnosti 521 g, samice jsou mnohem menší, s délkou těla okolo 39 cm a váhou 246 g. Obě pohlaví mají kaštanově zbarvené peří, jen ocas je na zespodu žlutý. Hlava je černá s bledou, modrou tváří a pod ní je růžový lalůček. Velký ostrý zobák je vysoko posazený, na čele je ohraničený růžovou kůží. U kořene je černý a jeho koncová část je oranžová. Mladí ptáci jsou podobní dospělým, jejich zbarvení je však matnější a jsou menší.

Poznámka: Zářivě žluté a kaštanově hnědé peří se používají domorodci v amazonských deštných lesích jako ozdobu.

Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký
Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký
Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký
Psarocolius montezuma, vlhovec aztécký

Fotografováno ve dnech 4. 3. 2014 (Kostarika, Parque nacional Tortuguero) a 16. 2. 2015 (Guatemala, Parque Nacional Tikal).