Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Passerellidae
Syn.: Tachyphonus tibialis Lawrence, 1864
Česká jména: pipilo žlutostehenný
Anglická jména: Yellow-thighed finch

Pselliophorus tibialis, pipilo žlutostehenný
Pselliophorus tibialis, pipilo žlutostehenný

Rozšíření: Endemit Kostariky a západní Panamy, vyskytuje se v pohoří Cordillera Central a Cordillera de Talamanca.

Způsob života: Obývá horské mlžné lesy v nadmořské výšce od 1500 m až po hranici lesa do výšky okolo 3400 m.
Samička staví miskovité hnízdo ze stébel trávy a suchých bambusových listů ukryté v koruně stromu nebo keři 70–400 cm nad zemí. V březnu až květnu klade obvykle dvě vejce, na kterých sama sedí po dobu 12–14 dní.

Popis: Středně velký pěvec, který dosahuje délky těla 17–18,5 cm a hmotnosti 24–31 g. Černošedý pták s olivovým nádechem na hrudi a břiše. Horní část hlavy, krk, křídla a delší ocas jsou černé. Špičatý zobák a končetiny jsou černé. Pojmenován je po intenzivně žlutém peří na stehnech.

Pselliophorus tibialis, pipilo žlutostehenný

Fotografováno dne 25. 2. 2014 (Kostarika, Cerro Chirripo).