Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Corvidae
Syn.: Cyanocorax morio (Wagler, 1829)
Česká jména: sojka hnědá
Anglická jména: Brown jay

Psilorhinus morio, sojka hnědá
Psilorhinus morio, sojka hnědá

Rozšíření: Středoamerický druh, jehož areál se rozkládá od břehů řeky Rio Grande v Texasu a východního Mexika přes Guatemalu, Belize, Honduras, Nikaraguu, Kostariku až po severozápadní Panamu. Chybí v Salvadoru. Na tomto území jsou rozlišovány čtyři poddruhy.

Způsob života: Obývá narušená stanoviště v tropických nížinách, okraje deštných lesů a mýtiny, vegetaci v blízkosti lidských sídel, zemědělské plantáže, a to od pobřežních oblastí až do nadmořské výšky 2500 m.
Živí se širokou škálou hmyzu, malými ještěrkami, hlodavci, vejci a mláďaty menších ptáků, ovocem, semeny a nektarem z květů.
Je společenská. Žije ve skupinách složených z chovných ptáků a nehnízdících potomků z minulého chovu, kteří pomáhají stavět hnízdo, krmí samici, mláďata a hájí společné území před predátory. Některá hejna mají pouze jednu chovnou samici, jiná mohou mít 2–3 chovné samice, které mají vlastní hnízdo nebo kladou vejce do společného hnízda. Velká nápadná hnízda z větviček a kůry vystlané stébly trávy a mechem jsou postavena ve větvích často izolovaných stromů nebo keřů. Samice snáší 2–4(–8) vejce, které inkubuje po dobu 18–20 dnů. Mláďata vylétají z hnízda po 3–4 týdnech po vylíhnutí.
Mezi přirozené predátory patří například káně širokokřídlá (Buteo platypterus), káně tmavá (Buteogallus anthracinus), veverka proměnlivá (Sciurus variegatoides), malpa kapucínská (Cebus capucinus) nebo kočka domácí (Felis catus).

Popis: Středně velký pěvec z čeledi krkavcovitých, dosahuje délky 38–44 cm a hmotnosti 173–224 g. Zbarvení peří se liší geograficky. Nejsevernější populace jsou tmavší, jižnější světlejší. Hlava, záda, křídla, krk, prsa a svrchní strana ocasu jsou tmavohnědé. Spodní část těla je bílá až nažloutlá, spodní strana ocasu je světlá s hnědým pruhem. Duhovka oka je tmavě hnědá a oční okruží je žluté. U dospělých ptáků jsou zobák a nohy zbarveny černě, u mladých žlutě.

Psilorhinus morio, sojka hnědá
Psilorhinus morio, sojka hnědá
Psilorhinus morio, sojka hnědá

Fotografováno ve dnech 16. 2. 2015 (Guatemala, Parque Nacional Tikal) a 21. 2. 2015 (Belize, Lamanai).