Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Pycnonotidae
Syn.: Lanius jocosus Linnaeus, 1758
Česká jména: bulbul červenouchý, drozdec červenouchý
Anglická jména: Red-whiskered bulbul

Pycnonotus jocosus
Pycnonotus jocosus

Rozšíření: Původní areál se táhne od Indie a jihovýchodní Číny až do severní Malajsie, je zde rozlišováno několik poddruhů. Byl zavlečen do Saúdské Arábie, na Maskarény a Seychely, do jihovýchodní Austrálie, na Havajské ostrovy i do kontinentální části USA.

Způsob života: Obývá lesnaté a křovinaté oblasti, plantáže, parky a zahrady. Ve větvích keřů a malých stromů, v živých plotech nebo dokonce na verandách budov si staví miskovité hnízdo, spletené z trav, kořínků a větviček. Samice klade 2 až 3 vejce, mláďata se líhnou po 11–12 dnech. Při sezení na vejcích i krmení mláďat se střídají oba rodiče.
Bulbul se živí hmyzem, bobulemi, ovocem, semeny, pupeny, nektarem, květy a listy z celé řady rostlin. Ve volné přírodě se může dožít stáří 11 let.

Popis: Výrazný pták s tmavohnědou až černou hlavou a vztyčenou černou chocholkou z delšího peří, s výraznými bílými tmavě ohraničenými lícními a červenými ušními skvrnami. Má černý límec a tmavě hnědá záda, bílé břicho a červeně zbarveny ocasní krovky. Silný zobák je černý a nohy jsou krátké. Dosahuje délky 17–23 cm a hmotnosti 23–42 g. Samci a samice se výrazně neliší a mladým ptáků chybí červená ušní skvrna.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2017) řadí bulbula červenouchého k druhům z hlediska ohrožení méně dotčeným (LC). Je populární jako klecový pták, tam, kde byl zavlečen, způsobuje škody na zemědělských a zahradních rostlinách. Na Mauriciu patří k druhům, které zapříčinily snížení populace endemického kruhoočka mauricijského (Zosterops chloronothos). Federální nařízení amerického ministerstva zemědělství přísně zakazuje jeho dovoz do USA.

Pycnonotus jocosus
Pycnonotus jocosus
Pycnonotus jocosus
Pycnonotus jocosus

Fotografováno ve dnech 16. a 20. 10. 2012 (Mauricius, Eureka a Île Plate).