Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Tyrannidae
Česká jména: tyranovec rubínový
Anglická jména: Common vermilion flycatcher

Pyrocephalus rubinus, tyranovec rubínový
Pyrocephalus rubinus, tyranovec rubínový

Rozšíření: Jeho areál sahá od jihozápadních oblastí USA přes Mexiko, Nikaraguu, Kolumbii a Venezuelu až po střední Argentinu. Na tomto rozsáhlém území se vyskytuje 14 poddruhů. Většinou je stálý, populace jihozápadu USA a severozápadního Mexika v zimě obvykle migruje do teplejších jižních oblastí.

Způsob života: Obývá otevřená, suchá i vlhká stanoviště, křoviny poblíž vody, savany, pobřežní lesy a zemědělské půdy od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 3050 m.
Přes devadesát procent potravy přijímá tyranovec v letu. Živí se hmyzem, například motýly a můrami, mouchami, vosami, kobylkami, brouky a cvrčky.
Žije v trvalých párech, samec láká samičku na místa vhodná pro hnízdění. Hnízda v korunách stromů vyrobená z větviček, trávy, vláken, lišejníků jsou vystlaná peřím a chlupy. Samice snáší 2–4 vejce a sama je inkubuje po dobu 13–15 dní. Samec ji nosí potravu přímo do zobáku každých 90 minut. Vylíhlá mláďata jsou holá a slepá, váží něco přes 1 gram. Po 4 dnech vidí. Oba rodiče je krmí přibližně 3–5krát za hodinu hmyzem. Obě pohlaví dospívají ve 2 letech věku. Běžné jsou až 2 snůšky v období od února do června.
Mezi jeho hlavní predátory patří hadi, mývalové, sovy, jestřábi a vrány, které vybírají z hnízda vejce.

Popis: Barevně výrazný pěvec z čeledi tyranovitých, dorůstá délky těla 13–14 cm. Dospělý samec má šarlatově nebo rumělkově zbarvenou hlavu a spodní část těla. Tmavě hnědá maska zakrývá obličej, ušní kryty a týl. Tmavě hnědé peří pokrývá rovněž horní část křídel a ocas.
Dospělá samice je na temeni hlavy, uších, křídlech a ocasu šedohnědá. Nejtmavší je u ocasu a má na tváři šedavě bílý pruh. Spodní část těla je bělavá až světle červená. Mladý samec vypadá podobně jako dospělá samice v létě druhého kalendářního roku, ale jeho spodní část je lososově růžová nebo světle oranžová.

Pyrocephalus rubinus, tyranovec rubínový
Pyrocephalus rubinus, tyranovec rubínový
Pyrocephalus rubinus, tyranovec rubínový

Fotografováno dne 22. 2. 2015 (Belize, Crooked Tree Wildlife Sanctuary).