Syn.: Ranunculus umbrosus Ten.
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité

Ranunculus lanuginosus

Ranunculus lanuginosus

Rozšíření: Střední a jihovýchodní Evropa, na jihu roste od Francie po Rumunsko, na severu až po Dánsko a Estonsko. U nás se vyskytuje na celém území od nížin až po nižší oblasti hor.

Ekologie: Roste na vlhkých místech ve stinných suťových a lužních lesích nebo bučinách. Kvete od května do července.

Popis: Vytrvalá, 30–50 cm vysoká bylina s přímou, měkce huňatou, větvenou lodyhou. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, mají 3–5dílnou čepel s 2–3klannými široce vejčitými úkrojky. Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté až přisedlé s kopinatými úkrojky. Květy jsou pravidelné, pětičetné, rostou na 5–10 cm dlouhých chlupatých stopkách. Kališní cípy odstálé, vejčité a na vnější straně hustě chlupaté. Korunní lístky jsou okrově žluté, široce vejčité, 10–15 mm dlouhé, lysé. Plodem je nažka.

Ranunculus lanuginosus

Fotografováno dne 9. 5. 2004 (Česko, Čechy, Rokytnice nad Jizerou).