Syn.: Ranunculus andinus Phil., Ranunculus erodiifolius Gay, Ranunculus glandulifer Poepp., Ranunculus patagonicus Poepp.
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Ranunculus peduncularis
Rozšíření: Vyskytuje se na jihu Jižní Ameriky, nejdále na sever zasahuje do středního Chile na úroveň 33. rovnoběžky, na jih zasahuje až na Ohňovou zemi.
Ekologie: Provází vlhké louky nebo okraje křovin a lesů.
Ranunculus peduncularis
Popis: Vytrvalá bylina s přitiskle chlupatým až hedvábitým, až 55 cm vysokým přímým stonkem. Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté; řapík je až 21 cm dlouhý, na bázi ouškatě rozšířený; čepel je v obrysu trojúhelníkovitá až kosníkovitá, 2–3krát dlanitodílná, přitiskle chlupatá, koncové úkrojky jsou úzce obkopinaté, tupé. Květy jsou jednotlivé nebo v 2–3květých květenstvích; kališních lístků je 5, jsou vejčité, až 4 mm dlouhé; korunních lístků je (6–)10–16, jsou obvejčité, 6–11 mm dlouhé, žluté; tyčinek je 25–75; plodolistů je 20–70. Nažky jsou asi 4 mm dlouhé, stlačené, někdy se zakřiveným zobánkem.
Ranunculus peduncularis
Ranunculus peduncularis
Ranunculus peduncularis
Ranunculus peduncularis
Fotografoval Jindřich Houska, dne 19. 2. 2011 (Argentina, Ohňová země: mezi Ushuaia a Passo de la Oveja).