Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Accipitriformes, Accipitridae
Syn.: Buteo magnirostris (Gmelin, 1788); Falco magnirostris Gmelin, 1788; Ruporni magnirostris (Gmelin, 1788)
Česká jména: káně krahujová, káně Gmelinova
Anglická jména: Roadside hawk

Rupornis magnirostris, káně krahujová
Rupornis magnirostris, káně krahujová

Rozšíření: Dravec, jehož areál se táhne od Mexika přes Střední Ameriku až do Jižní Ameriky (kromě západního pobřeží), do severovýchodní Argentiny. Na velkém území existuje mnoho poddruhů, lišících se barvou a velikostí.

Způsob života: Obývá otevřená nebo polootevřená stanoviště, savanu s galeriovými lesy, řídké a světlé lesy s mýtinami, stromy podél cest, v pásmu od pobřeží moře až do nadmořské výšky 3000 m. Zalétá i do měst, vyhýbá se souvislým hustým deštným lesům.
Žije samotářsky nebo ve dvojicích. Nejčastěji sedí na vyvýšených pozorovacích místech, na větvích nebo kůlech, odkud výpadem loví velký hmyz, drobné savce, ještěrky, žáby, ryby a hady.
Je stálý. Období rozmnožování se geograficky liší, obvykle nastává koncem období sucha. Velké hnízdo z větví, lemované listy, mechem nebo kůrou, staví v korunách vysokých stromů, je dobře ukryté mezi listy. Samice snáší 1–2 vejce, která sama inkubuje po dobu 35–37 dní, přičemž samec ji krmí. Ptáčata po vylíhnutí vidí a jsou pokrytá prachovým peřím. Matka poskytuje v hnízdě většinu rodičovské péče, chrání a stará se o mláďata. Samec zajišťuje potravu pro samici a potomky. Rodiče jsou v době hnízdění velmi agresivní vůči vetřelcům a predátorům, mezi které patří například mývalové nebo vrány. Mladí ptáci opouštějí hnízdo po 5–6 týdnech, ale ještě několik týdnu posedávají v jeho blízkosti a jsou dokrmováni. Pohlavně dospívají ve druhém roce života.

Popis: Menší jestřábovitý dravec dosahující délky 33–41 cm, rozpětí křídel 69–79 cm a hmotnosti 250–300 g. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená, samice je větší než samec. Hlava, brada, hrdlo a vrchní část těla jsou šedé až šedohnědé. Na hnědé spodní části těla jsou světle bílé skvrny a pruhy. Relativně krátká křídla jsou zaoblená. Poměrně dlouhý zakulacený ocas je shora šedý se 4–5 širokými černými pruhy a bílým koncem, zespodu je světle šedý s tmavými pruhy. Zahnutý zobák je žlutý až oranžový s černou špičkou. Ozobí je nápadně žluté až oranžové. Duhovka oka je žlutá. Opeřená stehna jsou bělavá, jemně pruhovaná. Nohy a chodidla jsou matně oranžové až žluté. Nedospělí ptáci jsou svrchu hnědí, zespodu žlutohnědí s trochou žíhaní na hrudi. Jejich duhovka oka je hnědá nebo jantarová.

Rupornis magnirostris, káně krahujová
Rupornis magnirostris, káně krahujová
Rupornis magnirostris, káně krahujová

Fotografováno dne 16. 2. 2015 (Guatemala, Parque Nacional Tikal).