Syn.: Androsace spathulata Cav., Primula cavani Derganc, Primula cavanillesii Fedde, Primula pistiifolia Griseb., Steirostemon spathulatus (Cav.) Phil.
Čeleď: Primulaceae Vent. – prvosenkovité

Samolus spathulatus

Rozšíření: Jihoamerický druh, vyskytuje se v argentinské Patagonii a v přilehlých oblastech Chile, objevuje se také na Ohňové zemi.

Ekologie: Roste na mokrých travnatých stanovištích, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 900 m. Kvete od prosince do ledna.

Samolus spathulatus

Popis: Vytrvalá bylina s podzemním oddenkem a listy nahloučenými v přízemní růžici. Listy jsou kopisťovité až obvejčité, 1–5(–9) cm dlouhé a 0,5–4,5 cm široké, celokrajné, na vrcholu vykrojené či hrotité, lysé, lesklé. Stvol je přímý, 20–30(–50) cm dlouhý, jednoduchý, jen zřídka větvený, bezlistý, květy vyrůstají v chocholičnatém až hroznovitém květenství na jeho vrcholu, dosahují průměru 7–10 mm, kališní lístky jsou vejčité, koruna je bělavá až tmavě růžová, s 5 obvejčitými cípy. Plodem je vejcovitá tobolka.

Poznámka: K rodu Samolus je v současnosti řazeno 14 akceptovaných druhů (POWO 2018), vyskytují se na obou zemských polokoulích.

Samolus spathulatus
Samolus spathulatus
Samolus spathulatus

Fotografoval Mário Duchoň, dne 5. 1. 2019 (Chile, Parque nacional Torres del Paine, Laguna Amarga).