Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Rodentia, Sciuridae
Česká jména: veverka obecná, vever obecný
Anglická jména: Eurasian red squirrel

Sciurus vulgaris
Sciurus vulgaris

Rozšíření: Obývá nejrůznější lesnaté biotopy Evropy a Asie až po severní Čínu, Koreu a japonský ostrov Hokkaidó.

Způsob života: Vyskytuje se v lesích všech druhů, ale i v parcích a zahradách od nížin až do hor. Je to typické stromové zvíře, zručně šplhá po stromech. V dutinách stromů nebo v rozsochách větví si staví kulovitá hnízda z větviček, mechu, listů a chlupů. Samička má hnízdo větší a pro mláďata je vystýlá měkkým materiálem. Bývá březí 30–40 dní, dvakrát až pětkrát ročně od ledna do srpna vrhá 3–7 mláďat. Mláďata se rodí slepá, vidí až po čtyřech týdnech života, matka je 7–10 týdnů kojí.
Veverka obecná se živí smrkovými, borovými a jedlovými semeny, bobulemi, oříšky, bukvice, výhonky, houbami, někdy sežerou i hmyz nebo ptačí vejce. Na podzim si často dělají zásoby. Zimu veverka nepřespává. V přírodě žije pět až šest let.

Popis: Tělo s hlavou měří 18–27 cm, dlouhý huňatý ocas 14–25 cm, váží 230–500 gramů. Zbarvení je velmi variabilní, od světle rezavé přes sytě kaštanovou až po téměř černou, břicho obvykle mívá bílé. Na uších má štětičky delších chlupů, v zimě zpravidla delší. Huňatý ocas slouží jako padák. Veverka dokonale vidí, navíc dovede dobře odhadnout vzdálenost mezi předměty, což je důležité při skocích v korunách stromů.

Ohrožení a ochrana: Veverka obecná je ve většině států Evropy chráněným druhem. V České republice, kde je v současnosti prohlášena za ohrožený druh podle vyhlášky č. 395/1992 Sb., je ohrožena odlesňováním, potenciálním nebezpečím je i konkurence veverky popelavé (Sciurus carolinensis), dovezené ze Severní Ameriky do Anglie a Itálie.

Poznámka: Veverka je jedním z našich nejznámějších zvířat, setkáváme se s ní v dětských básničkách, říkadlech i lidových písních. Poutavé povídání o veverce najdeme například v knize Dobrodružství veverky Zrzečky od Josefa Zemana.

Sciurus vulgaris
Sciurus vulgaris
Sciurus vulgaris
Sciurus vulgaris

Fotografováno dne 9. 10. 2018 (Česko, Čechy, na valech v okolí zámku v Pardubicích).