Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Fringillidae
Syn.: Fringilla canaria Linnaeus, 1758
Česká jména: kanár, kanár divoký
Anglická jména: Island canary, Common canary

Serinus canaria, kanár divoký
Serinus canaria, kanár divoký

Rozšíření: Makaronéský endemit, žije na Kanárských ostrovech, Azorech a Madeiře, včetně ostrova Porto Santo a Ilhas Desertas. Byl vysazen na Bermudských ostrovech i jinde.

Způsob života: Vyskytuje se v celé řadě lokalit, v borových a vavřínových lesích, na polootevřených stanovištích s nízkými stromy a keři, v parcích a zahradách, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 1500 m.
Živí se hlavně semeny, pupeny, ovocem a malým hmyzem.
Často hnízdí ve skupinách, ale každý pár si hájí své malé území. Pohárkovité hnízdo z větviček, trávy, mechu a jiného rostlinného materiálu, vystlané peřím a zvířecími chlupy, staví (1–)3–4(–6) m nad zemí ve větvích stromu nebo keře. Samice snáší 3–4 vejce, která inkubuje po dobu 13–14 dní. Mláďata, která krmí oba rodiče, opouštějí hnízdo po 14–21 dnech od vylíhnutí.

Popis: Zpěvný pták z čeledi pěnkavovitých, dosahuje délky 12,5–13,5 cm, rozpětí křídel 20–23 cm a hmotnosti 15–20 g. Samec má převážně žlutozelenou hlavu, žluté čelo a obličej. Kuželovitý zobák je šedivý. Duhovka je tmavě hnědá. Hruď je žlutá a spodní břicho je bělavé, po stranách jsou tmavé pruhy. Vrchní část těla je šedozelená s tmavými pruhy. Samice je podobná samci, její hlava a prsa jsou šedivější. Juvenilní ptáci jsou převážně hnědí s tmavými pruhy.

Poznámka: Kanáři patří k domestikovaným ptákům, jsou chováni pro svůj zpěv – Španělé je chovají snad už od roku 1478, kdy dobyli Kanárské ostrovy. Tito divocí kanáři z Kanárských ostrovů jsou vlastně předky dnes chovaných kanářích odrůd. Během staletí se změnil vzhled, ale dokonce i samotný zpěv chovaných kanárů.

Serinus canaria, kanár divoký
Serinus canaria, kanár divoký
Serinus canaria, kanár divoký
Serinus canaria, kanár divoký
Serinus canaria, kanár divoký

Fotografováno ve dnech 1. 3. 2020 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, El Portillo) a 5. 3. 2020 (Španělsko, Kanárské ostrovy, El Hierro, Ecomuseo de Guinea).