Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Sonchus acaulis
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů – vyskytuje se na ostrovech Tenerife a Gran Canaria.
Ekologie: Roste především v oblasti lesů, sestupuje i do sukulentového buše, nevyhýbá se ani skalnatým stanovištím, v pásu od 500 do 1600 m n. m. Na Tenerife se vyskytuje roztroušeně především na severním pobřeží ostrova (od pohoří Anaga po Teno), na Gran Canarii v centrálním horském masivu. Kvete od ledna do května.
Popis: Vytrvalá bylina, 100–200 cm vysoká, přízemní listy v růžici, peřenosečné, až 60 cm dlouhé, květy na přímých stvolech v okolíku, jejich zákrovní listeny jsou většinou bíle plstnaté, úbory až 4,5 cm v průměru. Plodem je nažka.
Sonchus acaulisSonchus acaulis
Sonchus acaulis
Fotografováno dne 27. 3. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, Bosque de la Esperanza).