Syn.: Sonchus squarrosus DC. non Jacq., Sonchus laevigatus Willd., Sonchus lyratus Willd.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Sonchus fruticosus
Rozšíření: Endemit portugalského ostrova Madeira.
Ekologie: Roste především v oblasti vavřínových lesů, ale i na skalnatých stržích v jiných částech vnitrozemí ostrova, ve výšce od 800 do 1200 m n. m. Je zde poměrně častým druhem. Kvete od dubna do srpna.
Popis: Keř, až 4 m vysoký, většinou větvený, listy na koncích větví růžicovitě nahloučené, 28–67 cm dlouhé, 7–18 cm široké, v obrysu kopinaté, kracovitě peřenosečné, květenstvím je chocholičnatá lata, v průměru až 30 cm, úbory v průměru 15–30 mm, všechny květy jazykovité, žluté, plodem je nažka s chmýrem.
Poznámka: Vzrostlé rostliny působí velice neobvyklým dojmem, občas jsou tedy vysazovány jako solitery i do větších zahrad a parků. V Evropě se v kultuře neobjevuje, pěstují ho jen některé západoevropské (především anglické) botanické zahrady.
Sonchus fruticosusSonchus fruticosus
Sonchus fruticosusSonchus fruticosus
Fotografováno ve dnech 27. 6. a 2. 7. 2005 (Portugalsko, Madeira, Funchal a Rabaçal).