Syn.: Atalanthus pinnatus (L. f.) D. Don, Chondrilla pinnata (L. f.) Lam., Prenanthes pinnata L. f., Taeckholmia pinnata (L. f.) Boulos
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Sonchus leptocephalus
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se na ostrovech Tenerife, Gran Canaria, La Gomera a Fuerteventura.
Ekologie: Roste na skalnatých stanovištích, ve skalnatých roklích, častěji na návětrných stranách ostrovů, v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1000 m.
Sonchus leptocephalus
Popis: Keř až 150 cm vysoký, bohatě větvený. Listy jsou nahloučeny při vrcholech větví, řapíkaté, zpeřené, s (6–)10–12 páry úkrojků, které jsou čárkovité, nanejvýše 1 mm široké, ploché, lysé. Úbory v bohatém latnatém květenství, dosahují zhruba 12 mm v průměru, zákrovní listeny jsou kopinaté, lysé, jazykovitých květů je 12–20, liguly jsou žluté. Plodem je nažka s chmýrem.
Poznámka: Kanárské křovité mléče s velmi drobnými úbory a čárkovitými úkrojky listů (tedy se znaky i tohoto druhu) jsou částí literatury oddělovány do rodu Atalanthus.
Sonchus leptocephalus
Sonchus leptocephalus
Fotografováno dne 12. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Los Tiles de Moya).