Syn.: Stachys tengwalliana Rech. f.
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Stachys aleurites
Rozšíření: Endemit malého území na pobřeží jihozápadní části Turecka.
Ekologie: Vápencové skalky; provází stanoviště od hladiny moře až do výšek 600 m n. m.
Stachys aleurites
Popis: Vytrvalý polokeř dorůstající výšky 40–60 cm, tence šedě pavučinatě chlupatý, později zejména v nižších částech olysávající. Dolní páry lodyžních listů jsou vstřícné, řapíkaté, vejčité až kopinaté, 1,5–2 cm dlouhé a asi 1 cm široké, tence chlupaté, na bázi zaokrouhlené až uťaté, vroubkované až zubaté; horní lodyžní listy menší a užší, víceméně přisedlé, celokrajné. Květenství tvoří oddálené lichopřesleny (nejvyšší 2 mohou být sblížené) s 8–12 květy; listence jsou kopinaté, chlupaté; kalich je trubkovitý až zvonkovitý, 11–13,5 mm dlouhý, šídlovitě zakončené zuby dosahují asi délky kališní trubky; koruna je 13–15 mm dlouhá, nachová. Plody jsou obvejčité tvrdky.
Stachys aleuritesStachys aleurites
Stachys aleurites
Fotografoval Mário Duchoň, dne 14. 5. 2011 (Turecko, Antalya: kaňon Göynük).