Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité

Stachys natalensis

Rozšíření: Druh jihovýchodní Afriky, vyskytuje se ve východních provinciích Jihoafrické republiky a ve Svazijsku, bývá uváděn i ze Zimbabwe. Podle intenzity odění jsou rozlišovány dvě variety, kromě nominátní je to ještě S. n. var. galpinii.

Ekologie: Roste na travnatých stanovištích a na kamenitých svazích, často při úpatí skal.
Stachys natalensis

Popis: Vytrvalá bylina s lodyhou přímou, 12–20 cm dlouhou, od báze větvenou, anebo poléhavou, 30–40 cm dlouhou, řídce až hustě chlupatou. Listy jsou vstřícné, téměř přisedlé nebo řapíkaté, vejčité, 10–40 mm dlouhé a 6–24 mm široké, na bázi zaokrouhlené nebo srdčité, po okraji vroubkované, na vrcholu tupé nebo zaokrouhlené, řídce přitiskle až hustě chlupaté. Květenství je (4–)6–15 cm dlouhé, tvoří je 2květé lichopřesleny; dolní listeny jsou listům podobné, horní jsou menší než listy; kalich je 7–10 mm dlouhý, chlupatý, koruna je 2pyská, bílá s několika nachovými skvrnkami na dolním pysku, horní pysk je vystoupavý, 2–3 mm dlouhý, dolní pysk je svěšený, 5–7 mm dlouhý, 3laločný. Plody jsou tvrdky.

Stachys natalensis
Stachys natalensis
Stachys natalensis
Stachys natalensis

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 7. 9. 2018 (Svazijsko, Malolotja Nature Reserve).