Syn.: Stachys wolgensis Wilensky, Stachys maeotica Postr., Stachys segetum Hagen
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Stachys palustris
Rozšíření: Vyskytuje se od Británie a Francie až po Japonsko. Na severu je rozšířen až k polárnímu kruhu, jižní hranice prochází jihem Itálie, Řeckem, Malou Asií a severním Íránem. Je uváděn i ze severovýchodu USA. U nás se vyskytuje roztroušeně až hojně po celém území kromě vyšších míst v horách.
Ekologie: Roste na rákosinách, vlhkých loukách, lemech lužních lesů, příkopech a rumištích. Vyhledává vlhké, slabě kyselé až neutrální půdy. Kvete od června do září.
Popis: Vytrvalá, 30–100 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, převážně nevětvená, spodní část hran s dlouhými chlupy, jinak krátce chlupatá. Listy krátce řapíkaté až přisedlé, krátce chlupaté, čepel alespoň třikrát delší než široká, podlouhlá až podlouhle kopinatá, 3–12 cm dlouhá, 0,5–3,5 cm široká. Květenstvím je lichopřeslen s 4–10 květy. Jednotlivé lichopřesleny jsou ve spodní části oddálené, v horní nahloučené. Kalich je pravidelný, 6–8 mm dlouhý, kališní cípy trojúhelníkovité, hustě chlupaté. Koruna je 1–1,5 cm dlouhá, purpurově fialová, na vnější straně žláznatě chlupatá. Dolní pysk je trojcípý s největším středním lalokem. Plodem je tvrdka.
Stachys palustrisStachys palustris
Stachys palustrisStachys palustris
Fotografováno dne 4. 7. 2006 (Slovensko, Bretka).