Syn.: Aplina fuscata Rafin., Serratula uniflosculosa Poir.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Staehelina uniflosculosa
Rozšíření: Vyskytuje se v jihozápadní části Balkánského poloostrova, na severu zasahuje do Černé Hory, Albánie a Makedonie, na jihu do středního Řecka a na sever Peloponéského poloostrova.
Ekologie: Roste na horských kamenitých a skalnatých svazích, v nadmořských výškách zhruba od 300 až do 1900 m.
Staehelina uniflosculosa
Popis: Nižší polokeř s větvemi až 50 cm dlouhými, bíle plstnatými. Listy jsou střídavé, řapíkaté, vejčité, 15–40 mm dlouhé a 10–18 mm široké, kožovité, po okraji zubaté, na vrcholu špičaté, na líci zelené, olysalé, na rubu bíle plstnaté. Úbory vyrůstají jednotlivě nebo v terminálních vrcholících; zákrov je válcovitý, 8–10 mm dlouhý, zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jsou nestejné, podlouhlé, hrotité, nachové, vnější plstnaté, vnitřní lysé; všechny květy jsou oboupohlavné, trubkovité, s 5 podlouhlými cípy, narůžovělé až růžové. Plodem je nažka až 3 mm dlouhá, s chmýrem 8–10 mm dlouhým.
Staehelina uniflosculosa
Staehelina uniflosculosa
Staehelina uniflosculosa
Fotografováno dne 26. 7. 2018 (fotografované rostliny pocházejí z kultury – Německo, Berlín, Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin).