Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Sylviidae
Syn.: Motacilla atricapilla Linnaeus, 1758
Česká jména: pěnice černohlavá, černohlávek
Anglická jména: Blackcap

Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá
Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá

Rozšíření: Nachází se v celé Evropě, na východ zasahuje na západní Sibiř, do Íránu a Turecka, v Africe žije na severozápadě a na východě kontinentu. Na tomto rozsáhlém území se rozlišuje několik poddruhů, u nás se vyskytuje poddruh nominátní.

Způsob života: Obývá opadavé, smíšené i jehličnaté lesy, břehové porosty, rozptýlenou zeleň v kulturní krajině, parky i zahrady zarostlé hustým podrostem.
Je to všežravec, živí se hmyzem a jeho larvami, pojídá i šťavnaté lesními plody, například bezinky.
Stěhovavý druh, ze Středozemí a Afriky přilétá koncem dubna. Po příletu samec začne hlasitě vyzpěvovat. Volně spletené hnízdo buduje samice z jemných stébel, listů trav a pavučin přibližně 75 cm nad zemí na nízkém stromě, v keři nebo ve spleti maliní a ostružiní. Hnízdí 2krát ročně od května do července. Samice snáší 4–6 vajíček, která střídavě inkubují oba partneři po dobu 13–15 dní. Mláďata se klubou holá a slepá, rodiče je krmí 10–15 dní hmyzem a jeho larvami. Ptáčata opouštějí hnízdo dříve, než dovedou létat, ukrývají se v houští. Na zimoviště odlétá na přelomu srpna a září. Dožívá se přibližně 5 let.

Popis: Středně velká pěnice dosahující velikosti 13–14 cm, rozpětí křídel 20–23 cm a hmotnosti 17–23 g. Samec je svrchu šedohnědý s tmavšími křídly. Na poměrně malé hlavě s šedým obličejem je malá úzká černá čepička. Hrdlo je šedé, břicho šedobílé a boky šedohnědé. Jednobarevná šedá křídla jsou krátká a zaoblená. Samice a mladí ptáci jsou svrchu olivově hnědí, zespodu světleji šedohnědí s červenohnědou čepičkou. Šedý zobák je štíhlý. Duhovka oka je černá. Nohy jsou šedé.

Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá
Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá
Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá
Sylvia atricapilla, pěnice černohlavá

Fotografováno ve dnech 21. 4. 2020 (Česko, Praha, Milíčovský les a rybníky), 17. 6. 2020 (Čechy, Rakovník), 26. 4. 2021 (Čechy, Hostivice) a 9. 5. 2021 (Čechy, Újezd u Průhonic, Botič).