Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Accipitriformes, Accipitridae
Syn.: Falco ecaudatus Daudin, 1800
Česká jména: orlík kejklíř
Anglická jména: Bateleur

Terathopius ecaudatus, orlík kejklíř

Rozšíření: Žije v celé subsaharské Africe, jeho areál se táhne od jižní Mauritánie, Senegalu a jižního Mali do Nigérie, Kamerunu, jižního Súdánu, Etiopie a západního Somálska, na jih pokračuje přes Keňu a Tanzanii do Angoly, Namibie, Botswany a na severovýchod Jihoafrické republiky. Vyskytuje se také na jihozápadě Saúdské Arábie a v Jemenu.

Způsob života: Obývá otevřenou krajinu, travnaté a křovinaté savany, lesní lemy i skalnatá stanoviště, od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 3000 m.
Živí se převážně malými savci a ptáky, ale také některými plazy, mršinami, hmyzem a příležitostně ptačími vejci. Na místa, kde se rojí termiti, se jich může slétnout i několik desítek.
Orlík tvoří trvalé páry, v korunách vzrostlých stromů si staví ze suchých větví velké hnízdo, které používá několik let. Samice snáší pouze jediné vejce, které sama inkubuje 52–59 dní. Mládě, o které se starají oba rodiče, opouští hnízdo po 3–4 měsících.

Popis: Středně velký dravec dosahující délky těla 55–70 cm, rozpětí křídel 168–190 cm a hmotnosti 1,8–2,9 kg. Je pestře zbarvený. Na černé hlavě má červené holé tváře, zobák je zahnutý, žlutý s černou špičkou. Krk, hruď a břicho jsou černě. Peří na zádech a extrémně krátkém klínovitém ocase je kaštanově hnědé. Křídla jsou na vrchní straně šedočerná, za letu jsou zespodu bílá s černým lemováním. Nohy jsou červené. Obě pohlaví jsou podobně zbarvena, mladí ptáci jsou hnědí a kůži kolem očí mají nazelenalou.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tento druh z hlediska ohrožení jako téměř ohrožený (NT). V posledních třech generacích došlo k rychlému poklesu populace z důvodu úbytku přirozených stanovišť, náhodných otrav pesticidy i odchytem pro obchod.

Terathopius ecaudatus, orlík kejklíř
Terathopius ecaudatus, orlík kejklíř

Fotografováno dne 3. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).