Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Bucerotiformes, Bucerotidae
Syn.: Buceros leucomelas Lichtenstein, 1842
Česká jména: zoborožec jihoafrický, toko červenolíci
Anglická jména: Southern yellow-billed hornbill

Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický

Rozšíření: Druh jižní části Afriky, vyskytuje se hojně v oblasti od jihozápadní Angoly přes jižní Zambii a Malawi až do Mosambiku, Botswany a východní části Jihoafrické republiky, včetně Svazijska.

Způsob života: Obývá křovinaté savany nebo řídké lesy prostoupené četnými světlinami a travnaté lesní lemy. Potravu vyhledává zejména na zemi, živí se semeny, hmyzem, zvláště brouky, pavouky, rovnokřídlými ve všech vývojových stádiích a štíry, v období sucha také termity a mravenci.
Rozmnožuje se v období dešťů. Rodičovský pár si vyhledá přirozenou stromovou dutinu, do které samička snese obvykle 3–4 vejce, potom zazdí vletový otvor a ponechá jen úzkou škvíru, aby zajistila ideální tepelné podmínky a ochránila potomky před predátory, zejména hady a opicemi. Na vejcích sedí po dobu 23–25 dní a samec ji krmí. Když je mláďatům přibližně 19–27 dní, rodiče rozbijí ochrannou zeď a samička poprvé opouští hnízdo. Mladí zůstávají v úkrytu ještě asi 2 týdny. Potom se připojí k rodičům při shánění potravy.

Popis: Středně velký pták, dorůstá délky 48–60 cm. Hmotnost samce dosahuje 153–242 g, samice je menší s hmotností 138–211 g. Je zbarven černě s množstvím bílých skvrn a pruhů, na břiše je převážně bílý, peří na krku a hlavě je šedé a kolem oka je růžová kůže. Charakteristickým znakem je obrovský žlutý, dolů zakřivený zobák s přilbou, který může měřit 7–9 cm.

Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický
Tockus leucomelas, zoborožec jihoafrický

Fotografováno dne 3. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).