Syn.: Helleborus ranunculinus Sm., Trollius aureus Tausch, Trollius caucasicus Steven, Trollius patulus Salisb., Trollius somcheticus C. Koch
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Trollius ranunculinus
Rozšíření: Druh Kavkazu, jeho areál zasahuje rovněž do severovýchodního Turecka, snad i severozápadního Íránu.
Ekologie: Roste na vlhkých loukách a pastvinách, na travnatých svazích, v subalpínském i alpínském stupni, v nadmořských výškách zhruba od 1000 až do 2800 m. Kvete od května do července.
Trollius ranunculinus
Popis: Vytrvalá bylina s lodyhou přímou, 10–35 cm dlouhou, jednoduchou nebo jen chudě větvenou, lysou. Přízemní listy jsou řapíkaté, dlanitě pětičetné, úkrojky jsou trojčetné, na okraji hrubě zubaté či pilovité; lodyžní listy chybí nebo jsou redukovány na list jediný, který je přisedlý, menší. Květy vyrůstají na vrcholu lodyhy většinou jednotlivě, vzácněji po 2–4, jsou poměrně velké, dosahují průměru až 4 cm; nápadné listeny nacházející se těsně pod květem jsou přibližně stejně dlouhé jako přízemní listy; květní stopka je krátká, v době plodu se prodlužuje; kališních lístků je 5–10, jsou eliptické až vejčité, odstálé, zlatožluté; korunní lístky jsou čárkovité, jen 7–8 mm dlouhé, stejně dlouhé nebo o málo delší než tyčinky. Souplodí se skládá z 5–15 měchýřků.
Trollius ranunculinus
Trollius ranunculinus
Trollius ranunculinus
Fotografováno v červenci 1993 (Rusko, západ Velkého Kavkazu, širší okolí Krasnoj Poljany).