Syn.: Xanthium spinosum L. var. brachyacanthum DC., Xanthium brachyacanthum (DC.) Wallr., Acanthoxanthium spinosum (L.) Fourr.
Čeľaď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité / astrovité
Xanthium spinosum
Rozšírenie: Pôvodný výskyt v Južnej Amerike, sekundárne v teplejších oblastiach Severnej Ameriky, Európy, Makaronézie, v Prednej a Strednej Ázii, Ukrajina, južná časť Ruska, južná Afrika, Austrália. V ČR pravdepodobne vyhynutý, v SR zriedkavo v najteplejších oblastiach.
Ekológia: V andskej oblasti Južnej Ameriky rastie od pobrežia až do nadmorskej výšky okolo 2000 m. Inde rumoviská, navážky zeminy, zriedkavo aj ako burina. Svetlomilná rastlina, náročná na teplo, znáša suché podmienky. Kvitne od augusta do septembra.
Xanthium spinosum
Opis: Rastlina pôvodom z Ameriky, patriaca do skupiny jednoročných dvojklíčnolistých neskorých jarných burín. Stonka je 20–100 cm vysoká, zeleno pruhovaná, môže byť bohato rozkonárená. Listy sú na líci tmavozelené, na rube šedoplstnaté, kosoštvorcové a trojlaločnaté, 20–70 mm dlhé a 5–25 mm široké so žilnatinou výrazne svetlej farby. Stopky sú 5–25 mm dlhé. Pri stopkách vyrastajú trojdielne ostne slamovožltej farby dlhé 10–25 mm. Koreňová sústava je mohutná, s hlavným kolovitým koreňom bohato rozkonáreným. Samčie kvety rastú na koncoch vetiev, samičie jednotlivo alebo po dvoch v pazuchách listov a sú dvojkveté. Zákrov je zrastený, vajcovitého tvaru, 10–12 mm dlhý, pokrytý zahnutými ostňami. Na vrchole sú dve dlhšie, rovné ostne, nerovnako dlhé. Plodom je dvojnažka, ktorá dozrieva v septembri až októbri.
Xanthium spinosumXanthium spinosum
Xanthium spinosum
Foto: 7. 6. a 7. 8. 2009 (Slovensko, Michalovce).