Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Bernieridae
Syn.: Bernieria zosterops Sharpe, 1875; Phyllastrephus zosterops (Sharpe, 1875)
Česká jména: bulbulec brýlatý, bulbulec krátkozobý
Anglická jména: Spectacled greenbul, Spectacled tetraka

Xanthomixis zosterops, bulbulec brýlatý

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, vyskytuje se na východě země. Na tomto území se rozlišují čtyři poddruhy.

Způsob života: Obývá deštné lesy a jejich lemy, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1200 m.
Živí se bezobratlými živočichy, například brouky, termity, škvory, plošticemi, blanokřídlým a rovnokřídlým hmyzem i pavouky.
Je společenský, může se pohybovat ve skupinách až 20 jedinců, často se připojuje k jiným druhům ptáků z čeledi Bernieridae a vytváří s nimi smíšená hejna. Létá na malé vzdálenosti, jeho krátká křídla a dlouhý ocas mu neumožňují dlouhé lety.
Hnízdí od září do prosince, obvykle na přelomu období sucha a období dešťů. Hluboké miskovité hnízdo spletené ze stébel a kořínků bývá upevněno v rozsoše větviček nízko nad zemí. Vnější vrstva bývá obložena lišejníky, mechy a suchými listy, aby bylo hnízdo nenápadné a dobře splývalo s okolní vegetací. Samice klade 2–4 vejce a zahřívá je po dobu 16–19 dnů. Oba rodiče se starají o ptáčata a krmí je. Mláďata dva týdny po vylíhnutí opouštějí hnízdo, posedávají v jeho blízkosti a rodiče je krmí ještě několik následujících týdnů.

Popis: Madagaskarský pěvec, dosahuje délky 16 cm, samec váží 16–20 g, samice 13–22 g. Obě pohlaví jsou si podobná. Čelo, temeno, týl a záda jsou olivově zelené. Žluté zbarvení v obličeji vytváří brýle. Horní část zobáku je hnědá až černá. Dolní čelist je oranžová až světle hnědá. Duhovka poměrně velkých očí je tmavohnědá. Peří na křídlech a ocase je šedohnědé se žlutými okraji. Spodní části těla, mírně nafouklá brada, hrdlo a břicho jsou jasně žluté. Prsa a boky jsou šedozelené. Končetiny jsou růžové.

Xanthomixis zosterops, bulbulec brýlatý
Xanthomixis zosterops, bulbulec brýlatý

Fotografováno dne 22. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national d’Andasibe-Mantadia).