Passer montanus (Linnaeus, 1758); vrabec polní

Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Passeridae
Syn.: Fringilla montana Linnaeus, 1758; Passer montanus subsp. hispaniae Jordans, 1933
Česká jména: vrabec polní, oupolník, úpolník
Anglická jména: Tree sparrow, Eurasian sparrow, Eurasian tree sparrow

Passer montanus, vrabec polní
Passer montanus, vrabec polní

Rozšíření: Nachází se téměř v celé Eurasii, kromě nejsevernějších oblastí. Na tomto rozsáhlém území se rozlišuje několik poddruhů, u nás žije poddruh nominátní.

Způsob života: Obývá zemědělsky obdělávané plochy, otevřenou krajinu s alejemi starých stromů, okolí lidských sídel, remízky, okraje lesů, břehové porosty, zahrady a parky. Dává přednost nížinám. Na našem území žije celoročně, v zimě jej udržuje v teple načepýřené peří.
Živí především semeny, bobulemi, pupeny, kořínky, méně hmyzem. V zimě zalétá na krmítka.
Je velmi společenský, žije v rodinných skupinách nebo malých hejnech. Hnízdí 2–3krát ročně od dubna do července. Hnízdo z různorodého materiálu (ze slámy, chlupů a peří) staví oba partneři ve stromových dutinách, v ptačích budkách, ve škvírách budov nebo ve stěnách hnízd čápů. Samice snáší 4–6 vajec, která zahřívají oba rodiče po dobu 13–14 dní. Mláďata krmí rodiče na hnízdě hmyzem a jeho larvami asi 16 dní.

Popis: Malý pěvec dosahující délky 14 cm, rozpětí křídel 20–22 cm a hmotnosti 19–25 g. Obě pohlaví vypadají stejně. Samec i samice mají kaštanově hnědé temeno a bílý půlkruh vzadu na krku. Okolí oka a brada jsou černé. Zobák je černý. Na bílých lících je černá skvrna. Hřbet je hnědý, černě žíhaný, kostřec je žlutavě hnědý. Jednobarevný hnědý ocas často rozvírá. Na hnědých křídlech jsou dva úzké pruhy. Spodek těla šedivý, pod ocasem žlutohnědý.

Passer montanus, vrabec polní
Passer montanus, vrabec polní
Passer montanus, vrabec polní
Passer montanus, vrabec polní
Passer montanus, vrabec polní

Fotografováno ve dnech 27. 5. a 15. 7. 2019, 19. 10. 2020 (Česko, Čechy, Úvaly) a 27. 7. 2020 (Čechy, Sadská).