Dasyurus maculatus (Kerr, 1792); kunovec velký

Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Dasyuromorphia, Dasyuridae
Syn.: Viverra maculata Kerr, 1792
Česká jména: kunovec velký, kunovec tygrovaný, kunovec tygrovitý, kunovec tygří, šlakol veliký
Anglická jména: Spotted-tailed quoll, Tiger cat, Tiger quoll

Dasyurus maculatus, kunovec velký
Dasyurus maculatus, kunovec velký

Rozšíření: Australský endemit, jehož areál sahá od jihovýchodního Queenslandu přes východní Nový Jižní Wales a Victorii až do jihovýchodní Jižní Austrálie a na Tasmánii. Byly rozlišovány dva poddruhy, přičemž poddruh Dasyurus maculatus subsp. gracilis byl patrně vyhuben.

Způsob života: Obývá suché a vlhké sklerofytní lesy, strže, kamenité srázy, skalní výchozy a otevřené pastviny.
Tento masožravec se živí králíky, bandikuty, malými klokany, vačicemi a kuskusy. Vzácně konzumuje hmyz, plazy a ptáky. Šplhá na stromy, aby unikl predátorům, k nimž patří lišky a psi dingo. Pokud se cítí ohrožen, přikrčí se nízko k zemi a vydává vysoké skřípavé zvuky.
Samotářský druh, který sdílí společná místa vyměšování – když je samice připravena k páření, zanechá na nich svůj pach. Samcům umožňuje páření na svém území. Samice po 21 dnech březosti rodí 5–6 mláďat o velikosti 7 mm. Po porodu začne připravovat doupě vystlané trávami, ostřicemi a jinými měkkými materiály. Málo vyvinuté mládě saje mléko v mělkém dozadu otevřeném vaku po dobu 12 týdnů. Poté pojídá potravu, kterou matka přinese. Ve věku 18–21 týdnů jsou potomci zcela nezávislí a soběstační. Pohlavně dospívá ve 12 měsících. Ve volné přírodě se dožívá 3–5 let.

Popis: Dravý vačnatec z čeledi kunovcovitých, dosahuje délky těla 35–76 cm, délky ocasu 34–56 cm a hmotnosti 2–7 kg. Samec je mohutnější. Boltce na hlavě jsou vzpřímené. Hnědá špička nosu je hladká, čenich je protáhlý. Duhovka oka je tmavě hnědá. Srst je červenohnědá s výraznými bílými skvrnami po celém těle včetně ocasu. Na předních končetinách je pět prstů s drápy, na zadních jsou čtyři prsty opatřené drápy.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2018) klasifikuje kunovce velkého jako druh téměř ohrožený (NT). Mezi nejčastější příčiny úmrtí patří napadení psy, sražení motorovými vozidly, otravy a odchyty do pastí nachystaných pro dingy. Na Tasmánii je pod přísnou legislativní ochranou jako ohrožený druh.

Dasyurus maculatus, kunovec velký
Dasyurus maculatus, kunovec velký
Dasyurus maculatus, kunovec velký

Fotografováno dne 29. 11. 2023 (Austrálie, Tasmania, Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Devils @ Cradle Wildlife Park Tasmania).