Platycercus caledonicus (Gmelin, 1788); rosela žlutobřichá

Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Psittaciformes, Psittacidae
Syn.: Platycerus caledonicus (Gmelin, 1788)
Česká jména: rosela žlutobřichá, rozela žlutobřichá
Anglická jména: Green rosella

Platycercus caledonicus, rosela žlutobřichá
Platycercus caledonicus, rosela žlutobřichá

Rozšíření: Vyskytuje se na australské Tasmánii a na ostrovech v Bassově průlivu.

Způsob života: Obývá většinu tasmánských biotopů s výjimkou bezlesých vřesovišť a vymýcených zemědělských oblastí. Preferuje sklerofytní lesy, křovinaté savany, zarostlé rokle, ale i plantáže a venkovské zahrady. Jedinci, kteří žijí v horských oblastech v nadmořských výškách až 1500 m, v zimním období migrují do níže položených míst za potravou a vodou.
Živí se hlavně semeny trav, keřů a stromů, ovocem, poupaty, květy a nektarem. Pojídá také hmyz a jeho larvy. Při krmení na zemi je nenápadný, ale při vyrušení je hlučný.
Je monogamní, páry spolu žijí mnoho let. Hnízdí od září do února v dutině kmene nebo větve, obvykle v blahovičníku. Hnízdní dutina je vystlána dřevěnými pilinami. Samice snáší 4–6 vajec, která sama inkubuje přibližně po dobu 19–20 dnů. Samec ji krmí. Mláďata jsou altriciální a hnízdo opouštějí až tři týdny po vylíhnutí. Potomci zůstávají závislí na rodičích ještě pět týdnů po opuštění hnízda. Na konci hnízdní sezóny se nedospělí opeřenci potulují v malých hejnech o 4–5 jedincích.

Popis: Středně velký papoušek se širokým ocasem, dosahuje délky 36–37 cm a hmotnosti 90–165 g. Přes čelo se táhne výrazný červený pruh, zbytek hlavy je žlutý s černými skvrnami na zátylku. Výrazné jsou šedomodré lícní skvrny. Masivní zahnutý zobák je bělavý, duhovka oka je tmavě hnědá. Hřbet je černý s tmavě zeleným lemováním peří. Křídelní krovky jsou modrofialové a letky modré s černými konci. Spodní krovky ocasní přechází až do červenooranžového nádechu, horní část ocasu je jasně žlutá až olivová, stejně jako kostřec. Spodní strana těla je žlutá s malými oranžovými skvrnami v podocasí. Samice je mírně matnější, mláďata jsou převážně zelená.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje roselu žlutobřichou z hlediska ohrožení jako druh méně dotčený (LC). Je chráněn mezinárodní obchodní úmluvou CITES, je uveden v příloze II.

Platycercus caledonicus, rosela žlutobřichá
Platycercus caledonicus, rosela žlutobřichá

Fotografováno dne 3. 12. 2023 (Austrálie, Tasmania, Walls of Jerusalem National Park).