Syn.: Agaricus myomyces Pers., Agaricus myomyces Pers. subsp. myomyces, Agaricus pullus Batsch, Agaricus terreus Schaeff., Agaricus terreus Schaeff. var. terreus, Gymnopus myomyces (Pers.) Gray, Tricholoma bisporigerum J. E. Lange, Tricholoma myomyces (Pers.) J. E. Lange, Tricholoma myomyces f. bisporigerum (J. E. Lange) Bon
Čeleď: Tricholomataceae R. Heim ex Pouzar – čirůvkovité
Rozšíření: Je rozšířena v celém mírném pásmu severní polokoule.
Ekologie: Vyrůstá dosti hojně v srpnu až prosinci v jehličnatých a smíšených lesích, sadech a parcích, především pod borovicemi. Objevuje se většinou ve velkých skupinách.
Popis: Klobouk má průměr 3–8 cm, v mládí je tupě kuželovitý s mírně podvinutým okrajem, později rozprostřený se středovým hrbolem a zprohýbaným okrajem, někdy radiálně rozpraskaný, ve stáří až vmáčklý. Povrch klobouku je hustě plstnatý až vláknitě šupinatý, má tmavě šedou až šedohnědou barvu, u okraje je většinou světlejší. Lupeny jsou vysoké, středně husté, zoubkem připojené, se zvlněným ostřím. Mají zpočátku bělavou barvu, později krémovou, u okraje až našedlou, v dospělosti bývají často potrhané. Velum je v mládí jemně pavučinkovité, později po něm zůstávají vlákna na horní části třeně. Třeň je 3–8 cm dlouhý, 0,8–1,6 cm tlustý, válcovitý, až mírně kyjovitý, v mládí plný, v dospělosti dutý. Zpočátku je bělavý, později našedlý, hladký s vláknitým povrchem, na vrcholu jemně vločkatý. Dužnina je tenká, křehká, bělavá až našedlá, vůně mírně zemitá, chuť slabě po syrových bramborách. Výtrusný prach je bílý, výtrusy bezbarvé, hladké, elipsoidní, 5–7 × 3,5–4,5 µm velké.
Záměny: Je možné ji zaměnit za jiné šedě zbarvené čirůvky, které ale mají vrostle vláknitou pokožkou bez šupinek, např. dobrá jedlá čirůvka havelka (Tricholoma portentosum) s oříškovou chutí, čirůvka žíhaná (Tricholoma virgatum) se špičatým vrcholem má palčivou chuť a je nejedlá, čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum) má ve stáří žloutnoucí lupeny.
Využití: Byla považována za jedlou houbu střední kvality, ale studie v posledních letech ukazují, že po její konzumaci může docházet k poškození ledvin. Doporučuje se konzumaci této houby vyhýbat.
Fotografováno dne 31. 10. 2009 (Česko, u Mníšku pod Brdy).