Cathartes aura (Linnaeus, 1758); kondor krocanovitý

Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Accipitriformes, Cathartidae
Syn.: Oenops aura (Linnaeus, 1758); Vultur aura Linnaeus, 1758
Česká jména: kondor krocanovitý, sup krocanovitý
Anglická jména: Turkey vulture

Cathartes aura, kondor krocanovitý
Cathartes aura, kondor krocanovitý

Rozšíření: Areál kondora krocanovitého se táhne od jihu Kanady až po chilsko-argentinskou Ohňovou zemi a Falklandy. Zalétá však až na Bermudy nebo na Aljašku.
V tomto obrovském území je rozlišováno šest poddruhů: nominátní poddruh se vyskytuje na západě Severní Ameriky, ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky; poddruh Cathartes aura subsp. falklandicus pochází z Falklandských ostrovů a Jižní Ameriky; poddruhy C. a. subsp. jota a subsp. ruficollis jsou jihoamerické; subsp. meridionalis je severo- a středoamerický; subsp. septentrionalis pochází z východu Severní Ameriky.

Způsob života: Nejčastěji žije v otevřené krajině, v lesních lemech i v křovinaté vegetaci, ale také na pastvinách, nevyhýbá se ani zemědělsky obdělávané krajině a příměstským oblastem. Méně často se objevuje v bezlesé prérii, anebo naopak v oblastech hustě zalesněných.
Hnízdí v početných koloniích, od nichž se během dne odděluje a potravu si opatřuje samostatně. Živí se především mršinami, přičemž upřednostňuje mršiny čerstvé, vyhýbá se masu již hnijícímu. Sám zabíjí svou kořist jen zřídka – většinou se pak jedná o zvířata stará, zraněná nebo příliš mladá; nepohrdne však ani hmyzem. Občas může konzumovat i potravu rostlinného původu – různé tykve, kokosové ořechy, plody palmy olejné aj.
Je monogamní, hnízdo si zřizuje na stromech nebo také v jeskyních, ale i na člověkem vytvořených konstrukcích a stavbách. Samice obvykle klade dvě vejce, na kterých se střídají oba rodiče; mláďata se líhnou po 30 až 40 dnech a vylétají z hnízda ve stáří devíti až deseti týdnů. Dožívá se přibližně 10 let, v zajetí však až 45 let.

Popis: Mohutný dravec s délkou těla 60–80 cm, rozpětím křídel 160–183 cm a hmotností dosahující až 2,5 kg; bez výraznějšího pohlavního dimorfismu. Peří těla je většinou hnědočerné, křídla jsou zespodu stříbřitě šedá. Hlava dospělého jedince je v poměru k tělu dosti malá, červená, jen chudě opeřená nebo zcela bez peří. Zobák je zahnutý, bělavý, duhovky jsou šedohnědé. Nohy mají kůži narůžovělou.

Poznámka: Kondor krocanovitý je nejrozšířenějším americkým kondorovitým ptákem a pravděpodobně i nejhojnějším dravcem světa.

Cathartes aura, kondor krocanovitý
Cathartes aura, kondor krocanovitý

Fotografovali Gabriela Pavlíková, dne 29. 11. 2014 (Falklandy); František Mazáč, dne 8. 12. 2016 (Kostarika).