COTONEASTER ×SUECICUS G. Klotz – skalník švédský

Cotoneaster dammeri × Cotoneaster conspicuus
Syn.: Pyrus ×sverigensis M. F. Fay et Christenh.
Čeleď: Rosaceae – růžovité

Cotoneaster × suecicus

Rozšíření: Zahradní hybrid obecně vysazovaný v zahradách mírného podnebného pásu. Příležitostně zplaňuje ve skandinávských, západoevropských a středoevropských zemích, na Britských ostrovech je místy veden jako zdomácnělý.

Ekologie: Přizpůsobivý a nenáročný hybrid vysazovaný v zahradách a parcích, ale přestárlé keře často trpí bakteriální spálou. Chamaefyt. Kvete v květnu a červnu, malvičky dozrávají v září a nezřídka přetrvávají do prosince.

Cotoneaster × suecicus

Popis: Poléhavý, obloukovitě větvený stálezelený keř, ve stáří přes 50 cm vysoký a až 300 cm široký, s kořenujícími větvemi. Zprvu drsně pýřité zelené letorosty pozvolna olysávají a vyzrávají do purpurově černých odstínů. Listy mají řapíky krátké, často červeně zabarvené, pýřité, se stejně dlouhými palisty, čepele jsou eliptické, často přes 2 cm dlouhé s klínovitými bázemi a slabě podvinutými okraji, kožovité, vespod sivozelené a vlnatě pýřité, shora lysé a leskle tmavozelené s 5–7 lehce vtlačenými páry žilek, v mládí rovněž roztroušeně pýřité, časem oboustranně olysávající. Krátce stopkaté květy se vyvíjejí na brachyblastech se 3–4 menšími listy, obvykle ve staženém 2–6květém chocholíku, bývají přes 1 cm široké, pravidelně pětičetné, s vlnatými kališními lístky na číškovité, vespod roztroušeně pýřité češuli. Nesrostlé korunní lístky jsou okrouhlé, ploše rozložené, bílé; tyčinek bývá 15–20, purpurové prašníky na bílých nitkách a korunu nepřečnívají. Malvičky jsou šarlatově červené, obvejčité nebo okrouhlé, s přetrvávajícími olysalými sepaly a čnělkami, uvnitř se 2–5 nažkami.

Poznámka: Diploidní a plně plodný hybrid vzniklý zkřížením druhů Cotoneaster dammeri a Cotoneaster conspicuus, nejspíš spontánně ve školkách, nejpozději v šedesátých letech 20. století. Podchycené klony byly dlouho množeny jako domnělé odrůdy druhu Cotoneaster dammeri, hybridy v nich rozpoznal a popsal Gerhard Klotz až roku 1982. S výjimkou zprvu přitiskle plazivého růstu kořenujících větví se však více podobá druhu Cotoneaster conspicuus – ten se kromě robustnějšího vzrůstu liší drobnějšími listy, soliterně vyvíjenými květy a malvičkami obvykle jen s dvěma nažkami. V současné době se hybridy pěstují v celé řadě odrůd (nejproslulejší je ‘Skogholm’) a jsou nejčastěji pěstovanými skalníky himálajské sekce Alpigeni.

Cotoneaster × suecicus
Cotoneaster × suecicus
Cotoneaster × suecicus
Cotoneaster × suecicus
Cotoneaster × suecicus

Fotografováno dne 18. 10. 2023 (Česko, Břeclav-Poštorná, předzahrádky v obci, rostliny v kultivaci).